Avigdor Liberman a pártja frakcióülésén 2019. november 25. Fotó: youtube képernyőfotó

ujkelet.live

A jobboldali szekuláris Jiszráel Beitenu elnöke, Avigdor Liberman pénzügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy a betérési reform kérdése a kormány napirendjén van, és hamarosan foglalkozni fog vele.

Liberman pártja frakció ülésén felszólalva emlékeztetett, hogy a zsidó vallásra való áttérés megreformálása Izraelben – a helyi önkormányzati rabbikal, és nem csak a főrabbinátus engedélyezésével – a kormány koalíciós megállapodásainak része.

A koalíciós párt közötti megállapodás egyik eleme a vallás és állam témával foglalkozó jogszabályok függeléke, amelyet a koalíciónak el kell fogadnia, beleértve egy törvény elfogadását, amely lehetővé teszi az önkormányzati rabbik vezette betéréseket.

Liberman azt mondta, hogy anno beleegyezett abba, hogy a költségvetés elfogadásáig jegeljék a kérdést, és mivel a költségvetés sikerrel vette az akadályt, most Matan Kahana vallásügyi miniszterrel együttműködve fog dolgozni az ügyön.

Maga Kahana szerda reggel tette közzé javaslatainak vázlatát.

A törvény célja, hogy elérhetőbbé és barátságosabbá tegye a betérést, és lehetőséget adjon az önkormányzati főrabbiknak arra, hogy a zsidó törvények engedékenységét alkalmazzák olyan izraeli állampolgárok nagy számú betérítésére, akik zsidó gyökerekkel rendelkeznek, de a zsidó törvények szerint nem számítanak zsidónak, hogy elkerüljék a növekvő asszimilációt.

A terv kizárólag ortodox betérésre irányul.

A függelékben az áll, hogy a koalíció létrejöttétől számított 60 napon belül be kell terjeszteni egy törvényjavaslatot, de ez a dátum már lejárt.

Kahana azt mondta, hogy a kásrut reformjának irányítása miatt nem tudott foglalkozni az üggyel.

Kedden a Jes Atid hírszerző minisztere, Elazar Stern, aki 2013-as Kneszetbe lépése óta törekedett a betérés megreformálásának előmozdítására, és a Jiszráel Beitenu képviselője, Julia Malinovszki megbeszélést folytatott Kahanával, melynek során elégedetlenségüket fejezték ki a reform lassú előrehaladása és törvényjavaslatának részletei miatt is.

Kahana javaslatai között szerepel egy rabbinikus bizottság felállítása a jogszabály elfogadása után, amely meghatározza azokat a paramétereket, amelyek alapján az önkormányzati főrabbik által létrehozott betérési bíróságok működni fognak.

Stern és Malinovszki egyaránt aggódik amiatt, hogy ez a bizottság semlegesíti majd az ilyen bíróságok azon képességét, hogy a zsidó törvények engedékenységével éljenek a betéréseknél.

Ezen túlmenően, Kahana javaslata felhatalmazza a főrabbikat és a Főrabbinátus Tanácsát, hogy bizonyos körülmények között visszavonják rabbinikus bírák kinevezését az új betérési bíróságokra, ami Sternt és Malinovszkit nagyon nyugtalanítja, mivel ez is alááshatja az új bíróságok függetlenségét.

Kahana hivatala szerdán közölte, hogy javaslatait Haim Druckman rabbival, a vallásos-cionista szektor egyik legrangosabb és legelismertebb alakjával egyeztették, ami fontos a miniszter számára a zsidó betérések rendkívül érzékeny természete miatt Izraelben és a zsidó világban.