Az izraeli rendőrfőnök szigorúbb szabályokat hirdetett az újságírók fogvatartására

ujkelet.live

Az izraeli rendőrfőkapitány hétfőn bejelentette, hogy szigorúbb politikát alkalmaz az újságírók tisztek általi őrizetbe vételére és fogvatartására, amelyhez egy dandártábornok vagy annál magasabb rangú tiszt jóváhagyása szükséges, számolt be a Haaretz hírportál.

Az Izraeli Sajtótanáccsal folytatott megbeszélésen Kobi Sabtáj országos rendőrfőkapitány azt mondta, fellép annak garantálása érdekében, hogy az újságírók szabadon tudósíthassanak az eseményekről, és ezt biztonságosan tehessék.

A tanács elnökével, Hanan Melcer nyugdíjazott bíróval tartott találkozót a haaretzes Gidi Weitz riporter egy hónappal ezelőtti és Jasszer Okbi újságíró múlt heti letartóztatása után hívták össze.

A Sabtáj által hivatkozott protokollt még 2017-ben javasolták egy, a Legfelsőbb Bírósághoz e témában benyújtott petíciót követően. Ezt azonban soha nem hajtották végre.

Kiköti azt is, hogy a rendőrség megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az újságírók hozzáférjenek a különösen feszültnek ítélt helyszínekhez, akár kísérettel, akár csak korlátozott ideig.

A biztos azt javasolta, hogy az újságírók viseljenek biztonsági mellényt a könnyebb azonosítás érdekében, sajtóigazolványukat jól láthatóan feltüntetve.

Melcer garanciára törekedett arra vonatkozóan, hogy a rendőrség gondoskodik arról, hogy az újságírók biztonságban legyenek a rendőrség és mások által elkövetett erőszaktól, és a felek megállapodtak abban, hogy további megbeszéléseket folytatnak az ügyben.

Okbi letartóztatását követően, miközben a Zsidó Nemzeti Alap erdősítési munkálatairól tudósított a Negevben, az Izraeli Újságírók Szövetsége levelet írt Sabtájnak, tiltakozva a tisztek „ésszerűtlen” döntése ellen tiltakozva.