A Nyíl 3 rakétavédelmi rendszer tesztelése Alaszkában 2019. július fotó: Youtube-képernyőfotó

ujkelet.live

A Védelmi Minisztérium kedden közölte, sikeresen tesztelte a Nyíl 3 ballisztikus rakétarendszert.

A műveletre Izrael középső részén került sor.

,,A Nyíl radarja azonosította a célpontot, és adatokat továbbított az irányítóközpontnak elemzésre, illetve a pontos indításhoz” – áll a minisztérium közleményében. ,,A kalibráció befejezése után két Nyíl 3 rakétát lőttek ki a cél felé, és sikeresen teljesítették küldetésüket”.

Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket és azok nukleáris, biológiai, vegyi vagy hagyományos robbanófejeit az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik.

Beni Gantz védelmi miniszter üdvözölte a sikeres tesztet, amely Izrael kiváló technológiai képességeit jelzi.

,,Védelmi rendszereink és védelmi iparunk megőrzi Izrael azon képességét, hogy megvédje magát a növekvő regionális fenyegetésekkel szemben” – mondta Gantz ,,ezzel biztosítva számunkra azt a szabadságot, hogy támadóan lépjünk fel ellenségeinkkel szemben”.

Aviv Kochavi vezérkari főnök szerint a Nyíl 3-at az izraeli légvédelem tovább fejlesztésének tekintik.

,,A ma reggeli teszt az Izraeli Védelmi Erők éves programjának részeként a fejlődő regionális fenyegetésekre való reagálási képességünk újabb összetevője. Ez légvédelmi harcosaink és fejlett technológiánk sikeres együttműködése, amely az egyik legjobb többrétegű védelmet nyújtja a világon” – mondta Kochavi.

Tavaly Izrael bejelentette, hogy az Egyesült Államokkal közösen új ballisztikus rakétapajzsot fejleszt, a Nyíl 4-et.

Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Patriot és a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.