Skip to content

A NATO KÉSZENLÉTBE HELYEZI KELET-EURÓPAI ERŐIT

A NATO KÉSZENLÉTBE HELYEZI KELET-EURÓPAI ERŐIT

A NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

Közleményében Stoltenberg hangsúlyozta: miután Oroszország folytatja katonai csapatmozgását Ukrajnával közös határának közelében, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a szövetség keleti szárnyának megerősítése is.

„Üdvözlöm azokat a szövetségeseket, amelyek további erőkkel járulnak hozzá a NATO erőfeszítéseihez” – mondta a főtitkár.

Tájékoztatása szerint az elmúlt napokban számos tagország jelentette be, hogy hozzájárul az európai biztonság megerősítéséhez. Dánia fregattot küld a Balti-tengerre, és négy F-16-os vadászgépet készül telepíteni Litvániába a NATO légirendészeti támogatására. Spanyolország hajókat küld a NATO különböző haditengerészeti erőihez, és fontolgatja vadászgépek telepítését Bulgáriába. Franciaország kifejezte készségét arra, hogy csapatokat küldjön Romániába a NATO parancsnoksága alatt. Hollandia áprilistól két F-35-ös vadászrepülőgépet küld Bulgáriába, hogy támogassa a NATO légirendészeti tevékenységét a térségben, továbbá egy hajót ajánlott fel, illetve szárazföldi egységeket állít készenlétbe. Emellett az Egyesült Államok is egyértelművé tette, hogy fontolgatja katonai jelenlétének növelését a szövetség keleti részén – közölte Stoltenberg.

„Mindig reagálni fogunk biztonsági környezetünk bármilyen szintű romlására, és megerősítjük kollektív védelmünket” – fogalmazott.


Szántó István


Related article

HUMANsoft AHT Kft. 1155 Budapest, Tóth István u. 105. Tel.: 1-414-4040 Fax: 1-414-4049     adapter forródrót: 1-414-4048 E-mail:i info@adapter.hu ...

0 Comment

A vegyipari képzésről egyeztettek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságának meghatározó ágazata a vegyipar. A termelő cégeknek egyre nehezebb biztosítani a megfelelő szakembereket, ezért szorgalmazzák az iskolarendszerű vegyipari szakképzés és...

0 Comment