ENSZ logo AP Photo/Bebeto Matthews

ujkelet.live

A Biden-kormány kérése ellenére Izrael megtagadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa Ukrajna elleni orosz invázió elítéléséről szó határozattervezetének társtámogatását, amelyet az Egyesült Államok és más országok szavazásra bocsátottak péntek este New Yorkban, közölte a Walla hírportál riportere, Barak Ravid. Oroszország megvétózta a határozatot, így nem ment át.

Az Izraeli külügyminisztériuma lassan jutott dűlőre, és nem adott egyértelmű választ az Egyesült Államoknak pénteken, New York-i idő szerint délután 5 óráig, amikor megkezdődött a Biztonsági Tanács ülése.

Izraellel ellentétben a világ több mint 80 olyan országa, amely nem tagja a Biztonsági Tanácsnak, elfogadta az Egyesült Államok kérését, és támogatta a határozattervezetet.

Az izraeli külügyminisztérium egyik tisztviselője azt nyilatkozta Ravidnak, hogy a döntés, hogy nem fogadják el az Egyesült Államok kérését a határozat társtámogatására, annak a ténynek köszönhető, hogy Izrael nem tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és egyértelmű volt, hogy a határozatot nem fogadják el, mert az oroszok élni fognak vétójogukkal.

A tisztviselő szerint Izrael világossá tette az Egyesült Államok és más szövetségesei számára, hogy ellenzi az orosz inváziót Ukrajnában, de vannak „korlátai”, amelyeket mindannyian jól ismernek. „Izrael álláspontja az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban világos, és az ENSZ-arénában is világossá lesz téve” – mondta.

A jövő héten várhatóan az ENSZ Közgyűlése szavaz egy hasonló, Oroszországot elítélő határozatról. Oroszországnak nincs vétójoga az ENSZ Közgyűlésében, és a határozatot várhatóan nagy többséggel fogadják el. Izraelnek valószínűleg nem lesz más választása, mint hogy az ENSZ Közgyűlésén megszavazza a határozatot.

Fontos frissítés az Ukrajnában lévő izraeliek számára a Külügyminisztériumtól:

A lengyelországi Medyka/Sheiny határátkelő jelenleg nagyon zsúfolt, sok órás várakozási idővel. Az alábbi határátkelők használatát javasoljuk:

Korczowa/Krakovets Lengyelországba

Ungvár/Felsőnémeti Szlovákiába

Záhony/Csap Magyarországra

Szeretvásár Romániába

,,Az izraeli külügy tisztviselői és diplomatáink a régió minden részéről a határátkelőhelyeken vannak jelenleg, hogy segítsenek nektek.”