Jáir Lapid a Jes Atid-Telem frakció ülésén 2020. november 2. Fotó: Kneszet-TV képernyőfotó

ujkelet.live

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter vasárnap figyelmeztette a kabinet minisztereit, hogy ne segítsenek az orosz-zsidó oligarchákon, akiket nemzetközi szankciókkal sújtanak vagy a jövőben célba vehetnek, állítja három miniszter, aki részt vett a kormányülésen a Walla hírportál szerint.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchák az Ukrajna elleni orosz invázió miatt kiszabott amerikai és európai szankciók fő célpontjai. Sok orosz oligarchának vannak vagyontárgyai, bankszámlái és üzletei Izraelben.

A Fehér Ház egyik tisztviselője egy tájékoztatón szombaton közölte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei munkacsoportot alakítanak a szankcionált orosz oligarchák vagyonának azonosítására, levadászására és befagyasztására.

Lapid a megjegyzéseket helyi sajtóértesülések nyomán tette, amelyek szerint izraeli intézmények, köztük a Jad Vasem és a Tel-Avivi Egyetem írt Tom Nidesnak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének, arra kérve az Egyesült Államokat, hogy ne szankcionálja Roman Abramovics orosz-zsidó oligarchát, aki izraeli állampolgársággal is rendelkezik.

Lapid azt mondta a minisztereknek, hogy az Egyesült Államok és az európai országok szankcionálni fogják az orosz oligarchákat, akik közül néhányan zsidók és érdekeltségeik vannak Izraelben.

,,Tudjuk, hogy most kiket fognak szankcionálni, de nem tudjuk, hogy később kik kerülnek sorra. A szankciók egy részét oligarchákra vetik ki, akik közül néhányan zsidók lehetnek” – mondta Lapid a minisztereknek a források szerint. „Nagyon óvatosnak kell lennetek, mert ezeknek a srácoknak vannak kapcsolataik, és elérhetnek telefonon, és kérhetnek dolgokat. Ne kötelezzétek el magatokat semmire, mert diplomáciai károkat okozhat. Mondjátok, hogy nem tudtok segíteni, és adjátok meg a külügyminisztérium számát.”

Lapid azt mondta a kabinetnek, hogy Izrael mindeddig nem kapott felkérést sem az Egyesült Államoktól, sem az EU-tól, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

De magas rangú izraeli tisztviselők a Wallának azt nyilatkozták, hogy Izraelnek nem lesz más választása, mint bevezetni a szankciókat.

Naftali Bennett miniszterelnök a biztonsági kabinet ülésén kijelentette, hogy Izraelnek az az érdeke, hogy a lehető legnagyobb mértékben megőrizze homályos nyilvános álláspontját az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban.

Bennett arra kérte a minisztereket, hogy ne nyilatkozzanak az ügyben. Ajelet Shaked belügyminiszter támogatta álláspontját, és kijelentette, hogy Izraelnek nem szükséges nyilatkoznia Ukrajna kérdésében és elítélnie Oroszországot.

,,Jobb csendben maradni”– mondta Saked.