Állatok, a határnál hagyva – a menekültek négylábú kedvenceiket, társaikat is megmentjük  – aki a kutyákat szereti jó ember is lehet

Most jut eszembe, hogy amikor Merkel kancellár a Kremlbe látogatott a fogadás kezdetén Putyin beengedte a vérebeit. Szegény nagy testű ebek ott keringtek, szaglásztak a német kancellár asszony körül. Aki láthatóan megijedt, s nem értékelte az orosz elnök gesztusát. Látszott rajta nagyon fél a kutyáktól, Putyin meg élvezte a helyzetet. Nem szólt a kutyákra, csupán annyit mondott, ezek nem bántanak. S tényleg nem kóstoltak bele Merkelbe, aki  félelmében már majdnem simogatni kezdte a vicsorgó állatokat. Hogy mi ebből a tanulság, hogy Putyin nemcsak a természetet és önmagát hanem az ember leghűségesebb barátait a kutyákat is kedveli. Van is neki több, s nem is akármilyenek. S aki a kutyákat szereti az jó ember is lehet.

Amióta Oroszország megszállta Ukrajnát, és továbbra is támad, egymillió ember hagyta el az országot. Sok már traumatizált embernek szembe kellett néznie azzal a lehetetlen döntéssel, hogy szeretteiket hátra hagyják a társállatok EU-ba történő nem kereskedelmi célú mozgására vonatkozó protokoll miatt.

A kísérőállatok EU-ba és az Egyesült Királyságba történő behozására vonatkozó jelenlegi szabályozást a menekülteknek lehetetlen követniük a háborús helyzetben. Megkövetelik, hogy az állatokat, például a kutyákat és macskákat vakcinázzák és mikrochippel rendelkezzenek, és titervizsgálatot legyenek a veszettségre – és sok állat nem felel meg a kritériumoknak.

A PETA UK folyamatosan tájékoztatja az ukrán határokat, és szerencsére Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia mind kevésbé bürokratikussá tette az állatok belépését. Sok más ország is ugyanezt teszi annak érdekében, hogy az ukrán menekültek odautazhassanak állattársaikkal.

Nyomatékosan kérjük az embereket, hogy ne hagyják hátra az állataikat. Csakúgy, mint a háború elől menekülő emberek, a társállatok is félni és stresszesek lesznek, és a kényelem és a biztonság érdekében az emberi gyámjaiktól függenek. Mélyen megindítottak minket azok az emberek, akik hatalmas távolságokat gyalogolnak állataikkal a karjukban, és az alábbiakban részletezték, hogy az ukránoknak mit kell tudniuk, amikor a szomszédos országok határátkelőhelyeihez érkeznek, hogy egész családjukat, beleértve az állattársaikat is, biztonságba helyezzék.

 

Új szabályozás a határ menti országokban

Magyarország

Az állatok mikrochip, tetoválás, veszettség elleni védőoltás vagy titervizsgálat nélkül is beléphetnek Magyarországra, feltéve, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) átmeneti papírjai elkészültek.

Lengyelország

A legfrissebb információk szerint a lengyel kormány most lehetővé tette, hogy az állattársak (macskák és kutyák) oltások, mikrochip vagy tetoválás, vagy vérvizsgálat nélkül lépjenek be az országba. A lengyel határon keresztül érkező őrzőknek ki kell tölteniük az állatok átmeneti papírjait. Azok, akik lengyelországi lakcímet tudnak megadni, közvetlenül a rendeltetési helyükre vihetik társállataikat. Ha Lengyelországon keresztül egy másik uniós országba mennek át, az állatvédőknek három hétig karanténban kell hagyniuk az állatokat a határ közelében lévő menhelyen. A lengyel kormány állítólag finanszírozza az állatok elhelyezését és gondozását, és beoltja őket veszettség ellen.

Az átmeneti dokumentumok angol nyelven érhetők el a Lengyel Általános Állat-egészségügyi Felügyelőség honlapján itt.

A lengyel határ menti állatmenhelyek és a helyszínen működő állatjóléti szervezetek a lehető legjobban dolgoznak az állatok megmentésén és a helyi menhelyeken való szétosztásán, valamint a karanténban maradó állatokról. A forgalmi viszonyok mindkét oldalon kaotikusnak tűnnek.

Románia

A bukaresti állat-egészségügyi főhatóság (ANSVSA) kivételt vezetett be, amely lehetővé teszi az Ukrajnából érkező állatok számára, hogy emberi gyámjaikkal belépjenek Romániába, még akkor is, ha nem vakcinázzák, mikrochippel vagy tetoválással rendelkeznek, és nincs papírjuk – mindaddig, amíg ez a forma ki van töltve.

A PETA Németország kapcsolatai az országban kapcsolatban állnak a határállomásokkal annak biztosítása érdekében, hogy minden határ rendelkezzen az ANSVSA ezen információival. Az állatokkal Romániába belépőknek meg kell látogatniuk a határokon lévő “egészségügyi állat-egészségügyi pontot”. Ha az őrzők nem rendelkeznek az állatokhoz szükséges dokumentumokkal, akkor a helyszínen kitölthetik a hatóság űrlapját – akkor az állatok átléphetik a határt az őreikkel. Úgy tűnik, hogy személyenként legfeljebb öt állat (kutyák és macskák) engedélyezett. A helyzet azonban továbbra is átláthatatlan, mivel olyan jelentéseket is kapunk, amelyek szerint – a hatóságok hivatalos tájékoztatásával ellentétben – az emberek nem léphetik át a határt állattársaikkal.

A PETA Németország romániai partnerszervezete, az Eduxanima felajánlja, hogy ingyenesen vakcinázza a kutyákat és macskákat, elvégzi a szükséges vérvizsgálatokat, és elegendő élelmiszert és állatorvosi ellátást biztosít az állatoknak. Létesítménye 600 km-re fekszik Argeș megye határától. További információkért javasoljuk, hogy az embereket arra ösztönzik, hogy lépjenek kapcsolatba az Eduxanima-val eduxanima@yahoo.com.

Szlovákia

Szlovákiában az állami állategészségügyi hivatal is engedélyezi az ukrán menekülteket kísérő állattársak belépését, még akkor is, ha azok nem felelnek meg a szokásos követelményeknek. Az őrzőknek ki kell tölteniük egy űrlapot, amelyet a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatóságának a határon lévő személyzetétől kérhetnek, majd a rendeltetési helyük szerinti EU-tagállamba való megérkezéskor jelenteniük kell az állatokat a helyi állat-egészségügyi hivatalnak.

Fotó © Ратынский Вячеслав / UNIAN

Nem határ menti országok

Rendeletek más uniós -országokban

Miután az Európai Bizottság arra vonatkozó tanácsát, hogy a tagállamok csökkentsék a kísérőállatokkal az EU-ba érkező ukrán állampolgárok bürokráciát, a következő országok további értesítésig felfüggesztették az (EU) 576/2013 rendelet szerinti engedély iránti követelményt. Ehelyett azoknak, akik kísérőállatokkal lépnek be ezekbe az országokba, fel kell venniük a kapcsolatot a helyi állat-egészségügyi hatósággal, hogy megállapítsák állattársuk egészségi állapotát, és onnan megkezdjék a szükséges folyamatokat (például karantént, antitest titer meghatározást, veszettség elleni vakcinázást, mikrochipezést és kedvtelésből tartott állatok útlevelének beszerzését).

Belgium

Az 576/2013/EU rendelet 32. cikkében felvázolt szükséges papírmunka nélkül Belgiumba állatbarátokkal (nem kereskedelmi forgalommal) utazó ukrán menekülteknek kapcsolatba kell lépniük a Szövetségi Élelmiszerlánc-biztonsági Ügynökséggel (FASFC), hogy engedélyt kérjenek import@favv-afsca.be.

A vészhelyzetre való tekintettel a FASFC ideiglenesen engedély nélkül engedi be a társállatokat az országba. Ezeket az állatokat otthoni elkülönítésbe kell helyezni, és import@favv-afsca.be jelenteni kell a FASFC-nek.

További információ itt érhető el.

Bulgária

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség egyszerűsített belépési eljárásáról itt tájékozódhat.

Horvátország

Az állatvédők a szokásos követelményeknek vagy előzetes engedélynek való megfelelés nélkül léphetnek be. Az egyszerűsített eljárásról bővebb információt itt talál.

Cseh Köztársaság

A Cseh Köztársaságba ukrajnából érkező kutyáknak, macskáknak és görényeknek nincs szükségük tetoválásra vagy mikrochipre, állatorvos egészségügyi bizonyítványára vagy vérszérum-vizsgálat eredményeire, amelyek igazolják, hogy a belépés helyén veszettségtől mentesek. Az országba való belépés után az állatokat 10 napig karanténba kell helyezni, állatorvos 72 órán belül veszettséget kell vizsgálnia, és mikrochippel kell rendelkeznie (ha még nem). 5-10 napos karantén után újra tesztelik őket, majd veszettség ellen vakcinázzák őket.

A Veterináři bez hranic ČR, egy cseh székhelyű jótékonysági szervezet kiváló munkát végez, és felajánlja az állat-egészségügyi költségek (beleértve a kötelező eljárásokat és minden más gyógyszert), az állati táplálék és az állati társak egyéb alapvető alapvető kellékeinek fedezését. Tudjon meg többet itt.

Észtország

Észtország olyan állattársakat fogad ukrajnából, akik nem felelnek meg a szokásos belépési követelményeknek, de a menekülteknek tájékoztatniuk kell a Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Hatóságot (PTA) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (EMTA) állattársukról. A bejelentőlapot előre vagy a határon kell kitölteniük, és el kell küldeniük pta@pta.agri.eedarja.trohhatsova@pta.agri.ee és elika.brosman@emta.ee.

További információ itt érhető el.

Finnország

A Finnországba állattársaikkal utazó menekültek előzetes kérelem vagy engedély nélkül léphetnek be. Az őrzőket arra kérik, hogy a belépéskor mutassák be az állatot és a papírmunkát a finn vámhatóságnak a határon, és a vámosok onnan további utasításokat adnak.

További információ itt.

Németország

A német szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztérium itt tette közzé az ideiglenesen enyhített belépési követelmények részleteit.

Olaszország

Sok más uniós országhoz hasonlóan az állatok is beléphetnek Olaszországba az általában szükséges dokumentumok nélkül. Amint odaérnek, kapcsolatba kell lépniük a helyi hatóságokkal.

Az olasz állatvédő szervezet, a LAV segíti a menekülteket, akik a +39 06 4461325 hívhatják segélyvonalát.

Lettország

Lettország fogadja az állattársakat Ukrajnából, még akkor is, ha a szokásos belépési követelmények nem teljesülnek. Az őrzők akkor hatnak a követelmények teljesítésére, ha biztonságosan megérkeztek Lettországba.

További információ itt.

Litvánia

A Litvániába belépő állatokat jellemzően megfelelően mikrochippel és vakcinával kell beoltani, érvényes állatútlevéllel kell rendelkezniük, és meg kell felelniük az összes szokásos követelménynek. Az ukrajnai helyzet fokozódása miatt azonban Litvánia állítólag engedélyezi az állattársak belépését emberi gyámjaikkal. Belépéskor mikrochippel, vakcinázva és karanténba helyezik őket.

A karantén belépési követelményeiről és feltételeiről itt olvashat bővebben.

Hollandia

Hollandiában is enyhítettek a korlátozásokon. Az ország Élelmiszer- és Termékbiztonsági Szövetsége (NVWA) azt kéri, hogy az állatot előzetesen jelentse be, amennyiben ez lehetséges. A szabályok rugalmasak az autóval utazók számára. A repülővel utazók esetében az állatot érkezéskor jelenteni kell a vámhatóságnak, és a helyszínen állatorvosnak kell megvizsgálnia. Az NVWA hangsúlyozza, hogy a menekülteknek érkezésük után a lehető leghamarabb állatorvoshoz kell vinniük állatukat regisztrációra, mikrochipezésre és vakcinázásra. Az állatokat is karanténba kell helyezni, amíg az állatorvos látogatása nem lehetséges.

 

Szlovénia

Szlovénia ideiglenesen engedélyezi a társállatok beutazását, a kérelmezési eljárásban meghatározott bizonyos feltételek mellett a menekülteknek teljesíteniük kell annak biztosítása érdekében, hogy ezen állatoknak az EU-ba való belépése ne jelentsen veszettség behurcolásának vagy átvitelének kockázatát.

A Szlovén Köztársaság Élelmiszerbiztonsági, Állat-egészségügyi és Növényvédelmi Igazgatóságának (AFSVSPP) székhelyén kapcsolattartó pontot hoztak létre a kérelmek feldolgozására: pets-crisisUA.uvhvvr@gov.si.

További információ itt érhető el.

Rendeletek a nem uniós országokban

India

A PETA India felhívását követően a korlátozásokat enyhítették, és India lehetővé teszi az állattársak számára, hogy belépjenek az országba, és a rekedt indiánokat Ukrajnából kimentik. Ha a szokásos belépési követelmények – például a veszettség elleni védőoltás és az állatorvosi egészségügyi bizonyítvány – nem teljesülnek, az állatokat karanténba helyezik.

A karantén belépési követelményeiről és feltételeiről itt olvashat bővebben.

Mexikó

Miután Mexikó bejelentette, hogy nem enyhíti az állattársakra vonatkozó határkorlátozásokat, a PETA Latino sürgős levelet küldött a külügyminiszternek, amelyben sürgette az országot, hogy változtasson politikáján. Röviddel ezután a tisztviselők megerősítették, hogy az állattársakra vonatkozó korlátozásokat enyhítették.

A mexikóban való menedékkékelem követelményeiről itt olvashat bővebben.

Mexikó ukrajnai nagykövetségének elérhetőségei.

Norvégia

Norvégiába azok a menekültek, akik nem oltottak be vagy mikrochippel nem rendelkező állattársaikkal utaznak. Nem kell fizetniük a szükséges oltásért, mikrochipért vagy karanténért. A Norvég Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra kéri azokat, akik csak tudják, hogy az országba való belépés előtt értesítsék azt e-mailben BIP-gardermoen@mattilsynet.no.

További információ itt érhető el.

Mit tesznek a PETA-szervezetek, hogy segítsenek?

A PETA UK levelet küldött George Eustice környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési államtitkárnak, amelyben sürgette, hogy enyhítse a beutazási korlátozásokat, hogy az ukrán menekültek kísérő állataikkal együtt léphessenek be az Egyesült Királyságba.

A PETA Németország koordinálja közel 20 tonna állati és takaró szállítását az ukrajnai menhelyekre. Ez egy összetett vállalkozás, sok akadályt kell leküzdeni, de eltökéltek.