ujkelet.live/ éjszakai hírek podcast

Jichák Herzog elnök és Gideon Szá’ár igazságügy-miniszter nyilatkozatban jelentették be, hogy mindazon büntetlen előéletűek, akiket korábban kannabisz fogyasztásával vagy birtoklásával kapcsolatos bűncselekmények miatt elítéltek, kérelmezhetik bűnügyi nyilvántartásból való törlésüket.

Erről jut eszembe, nálunk a legszigorúbb a bűnügyi nyilvántartási rendszer. Bármit is követtél el, még ha a bíróság az ítélet után azonnal elrendelik az ezzel járó joghátrányok alóli felmentésedet, s megkaphatod az erkölcsi bizonyítványt akkor is a nyilvántartó listájáról nem szabadulhatsz. Ha éppen jól viselkedsz, nyolc év után kérheted a törlést. Persze ha megéred, ha még életedben ki bekelted ezt az egy évtizedet. Kaján szigorúság. Főleg annak tudatában, hogy Kúria kimondta definiálta a riasztó gáz fegyver nem alkalmas az élet kioltására tehát nem minősül fegyvernek.

Hogy milyen joghátrányt jelenthet ez, például ha fene fenét eszik, akkor sem kaphatsz egy egyszerű riasztópisztolyra viselési engedélyt. Igaz, ha akarod, büntetlenül vehetsz egy raklapra valót is, de azonnal haza kell vinned és a lakásból már ki nem viheted. Hogy mi ebben a ráció, nos, szerintem a törvényhozók, akik az elefántcsontos tornyocskáikban ezt kifundálták maguk sem tudják az okát.  Bármit is követtél el, ha éppen a listán szerepelsz, vadászni sem járhatsz többé. Legfeljebb hajtóként.

Persze azt is lehet tudni, hogy az ide vonatkozó törvény elég flexibilis, úgy szól – a helyi kapitányság szabadon dönthet ebben a kérdésben. Főleg akkor, ha az elítéltet maga a bíróság felmentette az összes joghátrány alól.  Ez tulajdonképpen egy gumiparagrafus – amelyet jobb helyeken kellő rugalmassággal alkalmaznak, mérlegelnek. Különben a törvényeink egy része elég érdekes – ha mondjuk egy intézkedés során találnak nálad egy 35 centiméternél hosszabb kést, legyen az kenyérvágó is már is elítélhetnek, megbüntethetnek.  Ha éppen akkor vetted ezt becsomagolva kell hazavinned és csak a  kertkapu elhagyása után bonthatod ki. Mert a rend lelke ezt kívánja. Talán ebben én nem vagyok annyira biztos.