Jakov Bleich főrabbi elítéli az orosz előrenyomulást, a civilek elleni támadásokat. Ukrajna egyik vezető rabbija elmarasztalta az országot megszálló orosz csapatokat, amiért azok elűzték az elmúlt évtizedekben fáradságos munkával újjáélesztett történelmi zsidó közösségeket.

Yaakov Bleich főrabbi szerdán megosztott egy amatőr videót, amelyen idős zsidók egy csoportja látható egy buszon ülve, amint arra várnak, hogy evakuálják őket a fővárostól, Kijevtől 60 mérföldre délre fekvő Bila Cerkvából.

A várost többször is eltalálták cirkálórakéták, amelyeket az orosz erők Kijev ellen irányítottak. A Bila Cerkva elleni orosz légicsapások kedden lakóövezeteket rongáltak meg, több lakóházat lerombolva.

Bleich így kommentálta Bila Cerkva zsidóinak távozását: “Újabb zsidó közösség szűnik meg Ukrajnában, elveszítve mindent, amit egy életen át felhalmozott, hála az oroszországi “felszabadítóknak””.

Az ukrán városból menekülő, rémült, idős zsidók képe a Szovjetunió 1941-es náci lerohanására emlékeztetett – jegyezte meg Bleich.

“Amikor megnézzük ezt a videót, az első gondolat, ami eszünkbe jut, hogy 1941-et írunk, és a zsidók menekülnek az előrenyomuló Wehrmacht-egységek elől” – írta. “De ez nem így van! Ez a 2022-es év. Az ukrajnai Bila Cerkva város zsidó nagypapái és nagymamái sietve menekülnek az orosz hadsereg rakéta- és bombatámadásai elől, akik szándékosan lövöldöznek a civilekre!”.