Közel 80 éve, hogy két atombombát robbantottak fel Hirosima és Nagaszaki japán városai felett, amelyek legalább 129 000 ember halálát okozták, és pusztító, hosszú távú egészségügyi hatásokat okoztak .

A mai napig ez az egyetlen eset, hogy nukleáris fegyvereket használnak hadviselésre, de a valóság az, hogy ma nagyjából 12 700 robbanófej  maradt a világon. Szóval, mi történne, ha holnap kitörne az atomháború?

Ne essen pánikba – ez csak egy hipotetikus. De az alábbi videóban az AsapSCIENCE csapata lebontja az atombombák tudományát, hogy megjósolja, mekkora esélye van a túlélésre. Tegyük fel, hogy nukleáris robbanás esetén fehéret szeretne viselni.

Először is tegyük félre ezt az útból – nincs egyértelmű módszer egyetlen nukleáris bomba becsapódásának becslésére, mert sok tényezőtől függ, beleértve az időjárást a ledobás napján, a napszakot, amikor felrobbantják, a földrajzi elrendezés, hogy hol ütközik, és hogy a földön vagy a levegőben robban.

Általánosságban elmondható azonban, hogy az atombomba-robbanásnak vannak olyan előre látható szakaszai, amelyek befolyásolhatják az Ön túlélési valószínűségét. ( Felfedezheti ezt a dermesztő interaktív anyagot is , hogy megtudja, hogyan terjedne át egy nukleáris robbanás az Ön lakóhelyén.)

Ahogy a fenti videó elmagyarázza, a nukleáris robbantás energiájának körülbelül 35 százaléka szabadul fel hősugárzás formájában. Mivel a hősugárzás megközelítőleg fénysebességgel terjed, az első dolog, ami eltalál, az egy vakító fény és hő villanása.

A fény önmagában elég ahhoz, hogy valami úgynevezett vakságot okozzon – ez a látásvesztés általában átmeneti formája, amely néhány percig tarthat.

Az AsapSCIENCE videó egy 1 megatonnás bombát vesz figyelembe, amely 80-szor nagyobb, mint a Hirosima felett felrobbantott bomba, de sokkal kisebb, mint sok modern nukleáris fegyver.

Egy ekkora bomba esetén a 21 km-re (13 mérföld) távolabbi emberek vakságt tapasztalnának tiszta napon, a 85 km-re (52,8 mérföld) távolabbiak pedig átmenetileg megvakulnának tiszta éjszakán.

A hőség problémát jelent azok számára, akik közelebb vannak a robbanáshoz. Az enyhe, elsőfokú égési sérülések akár 11 km-re is előfordulhatnak, a harmadfokú égési sérülések pedig – olyanok, amelyek elpusztítják és felhólyagosítják a bőrszövetet – akár 8 km-re (5 mérföldre) bárkit érinthetnek. A test több mint 24 százalékát lefedő, harmadfokú égési sérülések valószínűleg végzetesek lennének, ha az emberek nem kapnak azonnal orvosi ellátást.

Ezek a távolságok változóak, nemcsak az időjárástól, hanem attól is, hogy milyen ruhát viselünk – a fehér ruhák visszatükrözik a robbanás energiájának egy részét, míg a sötétebb ruhák elnyelik azt.

Ez azonban nem valószínű, hogy nagy változást hozna azok számára, akik elég szerencsétlenek a robbanás középpontjában.

A hirosimai robbanás során történt bombarobbanás helyszínének közelében a hőmérsékletet 300 000 Celsius-fokra (540 000 Fahrenheit-fokra) becsülték – ami nagyjából 300-szor magasabb, mint a testek hamvasztásakor, így az emberek szinte azonnal a legalapvetőbbre csökkentek. elemek, mint a szén.

De azok számára, akik kicsit távolabb vannak a robbanás középpontjától, a hőn kívül más hatásokat is figyelembe kell venni. A nukleáris robbanás robbanása is elűzi a levegőt a robbanás helyéről, hirtelen légnyomásváltozásokat okozva, amelyek tárgyakat zúzhatnak össze és épületeket dönthetnek le.

Egy 1 megatonnás bomba 6 km-es (3,7 mérföldes) körzetében a robbanáshullámok 180 metrikus tonnás erőt fejtenek ki az összes kétemeletes épület falán, a szél sebessége pedig 255 km/h (158 mph). 1 km-es (0,6 mérföldes) körzetben a csúcsnyomás négyszerese ennek, a szél sebessége pedig elérheti a 756 km/h-t (470 mph).

Technikailag az emberek kibírják ezt a nagy nyomást, de a legtöbb ember életét veszti a lezuhanó épületek miatt.

Ha mindezt valahogy túléled, még mindig meg kell küzdened a sugármérgezéssel – és a nukleáris csapadékkal. Az AsapSCIENCE ezt érinti a fenti videóban, de a bolygóra gyakorolt ​​folyamatos hatások hosszabb ideig tartanak, mint gondolnád.

Például egy 2019-ben közzétett szimulációs tanulmány megállapította, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris háború napokon belül nukleáris télbe taszítaná a Földet a légkörbe kerülő füst- és koromszint miatt.

Azt is tudjuk, hogy a radioaktív részecskék feltűnően messzire képesek eljutni; egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a hidegháborús atombomba-kísérletek során keletkezett radioaktív szén maradványait egészen a Mariana-árokban , a világóceánok legmélyebb pontján találták meg.

Mindez ismét csak hipotetikus – léteznek nemzetközi szerződések  a nukleáris fegyverek elterjedésének és használatának megállítására, ezért reméljük, hogy ezekről az információkról soha nem kell igazán tudnia.

Ha azonban többet szeretne megtudni a világ nukleáris fegyvereinek jelenlegi helyzetéről, beleértve a bombák méretét, keresse fel a Nukleáris jegyzetfüzetet a Bulletin of the Atomic Scientists-ben .

A cikk egy változata eredetileg 2017 januárjában jelent meg. Az olvasók elsöprő érdeklődése miatt most 2022 februárjában frissítettük ezt a cikket.