Történelmi pillanat: Diplomáciai csúcstalálkozót tartanak jövő héten Izraelben az Ábrahám-egyezményt aláíró országok külügyminisztereivel 2022-03-25

ujkelet.live

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter meghívására jövő héten egy történelmi diplomáciai csúcstalálkozóra kerül sor Izraelben az amerikai, az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Bahrein külügyminiszterevel.

Az eseményt vasárnap és hétfőn tartják Izraelben, további részleteket később közölnek.

A csúcstalálkozóra Antony Blinken amerikai külügyminiszter régióban tette körútja részeként kerül sor, mely magában foglalja Izraelt, a Palesztin Hatóságot, Marokkót és Algériát.

Az amerikai külügyminiszter régióbeli látogatásának állomásai között szerepelt az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábiába is, azonban a húszi támadások után az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok között kialakult feszültségek miatt törölték.

Körülbelül másfél évvel az Ábrahám-egyezmény után Izrael egyfajta közvetítőként szolgál Abu-Dzabi és Washington között, és a soron következő csúcstalálkozó a feszültségek csillapítására tett kísérletet jelezi.

Blinken Izraelben várhatóan találkozik Naftali Bennett miniszterelnökkel, Lapid külügyminiszterrel, Beni Gantz védelmi miniszterrel és Jichák Herzog elnökkel.

Blinken Ramallahban találkozik a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, valamint más vezető palesztin tisztviselővel.

A csúcstalákkozóra azt követően kerül sor, hogy Naftali Bennett miniszterelnök, Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök és Mohammed bin Zajed al-Nahyan Abu Dzabi trónörököse a héten találkozott Sarm-es-Sejken, amivel a jelek szerint egy egységes frontot próbáltak demonstrálni az Irán és a világhatalmak közötti nukleáris megállapodás újjáélesztése ellen.

Kairó szerint a három vezető más regionális és nemzetközi kérdésekről is beszélt – ezek egy része várhatóan a jövő heti regionális csúcson is szóba kerül.

A hármas beszélt Washington arra irányuló tervéről is, hogy eltávolítja a Forradalmi Gárdát a feketelistáról egy sor engedmény keretében, amelyek célja az Iránnal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztése.

A háromoldalú találkozón állítólag szóba került a szíriai kérdés és Bassár Aszad szíriai elnök drámai meghívása is az Emírségekbe, mivel az Arab Ligához való esetleges visszatérése óriási regionális drámának számít. Jelenleg a lépés nem történt meg, részben Washington tiltakozása miatt.

Az Iránnal kapcsolatos közös aggodalmak arra késztették az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint, hogy 2020 szeptemberében normalizálják kapcsolataikat Izraellel az Egyesült Államok vezette Ábrahám-egyezmény keretében. A lépést röviddel később Marokkó és Szudán is követte.

Az Öböl-menti államokat – Izraelhez hasonlóan – kizárták a világhatalmakkal folytatott tárgyalásokból a Teheránnal kötött 2015-ös nukleáris egyezmény újraélesztéséről, amelyet bíráltak amiatt, hogy nem foglalkozik Irán rakétaprogramjával és regionális meghatalmazottaival, beleértve Jement is.