Az Amnesty International 2021/22-es jelentése: A világ emberi jogainak helyzetét részletezi

Ahelyett, hogy a mélyen gyökerező társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket kezelték volna a Covid19-világjárványból való méltányos kilábalás érdekében, az államok Európa-szerte tartós támadást indítottak az emberi jogok védelme ellen 2021-ben, békés tüntetőket, újságírókat, emberijog-védőket, igazságszolgáltatásokat és civil társadalmi szervezeteket célozva, hogy elhallgattassák az eltérő véleményeket, mondta az Amnesty International az éves jelentés közzétételekor.

 

Az Amnesty International 2021/22-es jelentése: A világ emberi jogainak helyzete részletezi, hogy két évvel a világjárvány után Európa hogyan szembesült a tekintélyelvűség folyamatos növekedésével, időnként a lakosság Covid19 elleni védelmének fügefalevele alatt.

 

“Az Ukrajna elleni orosz invázióból eredő katasztrofális emberi jogok nem homályosíthatják el azokat a szélesebb körű tendenciákat, amelyek az elmúlt évben nyugtalanító módon alakították át Európát. Azt, hogy az európai nemzetek nem képesek kezelni a világjárvány hatásai által súlyosbított mélyen gyökerező egyenlőtlenségeket, súlyosbította az emberi jogok visszaszorítása, gyakran drákói Covid-19 intézkedések leple alatt” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

 

Ahelyett, hogy az igazságtalanságokkal és a mélyen gyökerező egyenlőtlenségekkel foglalkozott volna, sok kormány inkább arra törekedett, hogy elhallgattassa és elnyomja azokat, akik békésen tiltakoznak és felszólalnak.

 

Amikor a legnagyobb szükségünk volt a független hangokra, a retrográd tendencia, hogy elfojtsuk az egyet nem értést, virágzott.

 

Európa számos részén elfojtották a független és kritikus hangokat. Emberijog-védők, nem kormányzati szervezetek, médiaorgánumok és ellenzéki vezetők voltak a törvénytelen letartóztatások és fogva tartás célpontjai.

Lengyelország, Grúzia, Kirgizisztán és Törökország kormányai tovább erodálták az igazságszolgáltatás függetlenségét, ezáltal gyengítve a végrehajtó hatalom fontos ellenőrzését.

 

Oroszországban, Fehéroroszországban és számos más országban a hatóságok különböző korlátozásokat vezettek be a véleménynyilvánítás szabadságára és a médiaszabadságra vonatkozóan. Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban az újságírók több száz rágalmazási perrel szembesültek, gyakran politikusok által. Bulgária, a Cseh Köztársaság és Szlovénia beavatkozott a közszolgálati műsorszolgáltatás függetlenségébe és pluralizmusába. Törökország továbbra is a világ egyik legnagyobb újságíró-börtönőre.

 

Sok más ország nem tartotta be azt a kötelezettségét, hogy biztonságos és kedvező környezetet biztosítson az emberijog-védők számára. Cipruson, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Máltán továbbra is kriminalizálással szembesültek a migránsjogvédők. A nők és/vagy LMBTI-védők zaklatással, igazságtalan vádemeléssel és lejárató kampányokkal szembesültek Többek között Azerbajdzsánban, Grúziában, Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban.

 

Törökországban és Azerbajdzsánban az emberijog-védők alaptalan nyomozásokkal, büntetőeljárásokkal és ítéletekkel szembesültek. A civil szervezetek munkájának önkényes korlátozása továbbra is aggodalomra ad okot Magyarországon, Görögországban és Törökországban, valamint Oroszországban és Fehéroroszországban. Több ország – köztük Azerbajdzsán, Magyarország, Kazahsztán és Lengyelország – is használta az NSO kémprogramját emberijog-védők és ellenzéki személyek ellen.

 

Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán erőteljesen üldözte a békés tüntetőket. Számos ország, például Görögország, Ciprus és Törökország korlátozásokat vezetett be vagy tartott fenn a békés gyülekezésre vonatkozóan, beleértve a világjárvány alatti általános tilalmakat, valamint az önkényes fogva tartásokat és büntetőeljárásokat egyszerűen a jogok gyakorlása miatt. Ausztriában, Belgiumban, Horvátországban, Olaszországban és Hollandiában 2021 végén a Covid19-cel kapcsolatos korlátozások elleni nagy tiltakozásokat néha erőszak, sok letartóztatás és sérülés jellemezte a tüntetők körében.

 

A határok mögé bújt országok kibújtak a menekültek és migránsok iránti felelősségük alól

 

A legtöbb európai országnak az ukránoknak adott barátságos válasza éles ellentétben áll az európai migrációs és menekültügyi politika 2021-es általános tendenciájával, amely számos határ folyamatos megerősítését, az erőszakos visszatoloncolások végrehajtását, a határokon a halál és a kínzás széles körű elfogadását az irreguláris migráció elrettentésének, valamint a menekültvédelmi szabályok folyamatos felhígulásának tekintette.

 

Görögország törökországot biztonságos országnak nyilvánította sokak számára, akik védelmet keresnek. Dánia vissza akarta vonni a szíriaiak tartózkodási engedélyét, és több ország is visszaküldte az afgán menedékkérőket röviddel a tálibok átvétele előtt. Fehéroroszország több ezer közel-keleti, különösen iraki kurdnak adott vízumot, majd erőszakosan lengyelországi, litvániai és lettországi határok felé tolta őket.

 

Ezek az országok szükségállapotokat vezettek be, megszüntették a menedékjogot a határon, és legalizálták a visszalépéseket. A visszatoloncolásokra – az emberek jogellenes, védelmi szükségleteik felmérése nélküli visszaszállítására – számos további országból is sor került, köztük Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Görögországból, Magyarországról, Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból és Észak-Macedóniából.

“Sokan kettős mércét érzékelnek az ukránokkal és más menekültekkel szembeni európai bánásmód között. Az ukrán válság azt mutatja, hogy Európa képes arra, hogy megkülönböztetés nélkül védelmet nyújtson minden rászorulónak, ha van politikai akarat” – mondta Nils Muižnieks, az Amnesty International európai igazgatója.

 

Harc a nők jogaiért és a rasszizmus növekedéséért

 

Európában nőtt a feketéket, muszlimokat, romákat és zsidókat célzó rasszizmus. A Black Lives Matter ellen egyes országokban is megjelentek a reakciók. A terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem szükségességére hivatkozva Ausztria és Franciaország fokozta a muszlim közösségek felügyeletét, mecseteket fosztott ki és bezárt néhány muszlim szervezetet. A roma közösségek, amelyek már régóta túlrendeltek és alulképzettek, a Covid-járvány alatt további társadalmi kirekesztéssel és elszigeteltséggel szembesültek. Ausztriában, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban megugrott a zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények száma.

 

A nők jogai számos visszaesést szenvedtek el Európában, és nem csak a Covid19-cel a nők társadalmi és gazdasági jogaira gyakorolt negatív hatása, valamint a konzervatív szél miatt, amely Közép-Ázsiát a tálibok hatalomátvételével söpörte végig. A legnagyobb politikai visszaesésEk Lengyelországban voltak, ahol az abortusz szinte teljes tilalma lépett hatályba, és Törökországban, amely kilépett a nők elleni erőszak elleni küzdelemről szóló mérföldkőnek számító szerződésből, az Isztambuli Egyezményből. San Marino azonban legalizálta az abortuszt, Moldova és Liechtenstein ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, Szlovénia pedig megreformálta a nemi erőszakról szóló törvényt, hogy beleegyezésen alapuljon.

 

Európa nem hozott határozott intézkedéseket az éghajlati válság kezelésére a szükséges kibocsátáscsökkentési célok elfogadásával. Ezenkívül a COP26-tárgyalásokon az európai országok ellenezték azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyek támogatják a fejlődő országokat az éghajlati válság következtében elszenvedett veszteségek és károk miatt. Az aktivisták azonban sikeresen használták a pereskedést Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában, hogy kényszerítsék a kormányokat és egy nagy olajvállalatot a kibocsátások csökkentésére.

 

A Covid19-világjárvány tetőpontján az EU tagállamai és az Egyesült Királyság a szükségesnél több adagot halmoztak fel, miközben szemet hunytak, mivel a Big Pharma a nyereséget az emberek elé helyezte, és megtagadta technológiájuk megosztását az oltóanyagok szélesebb körű terjesztésének lehetővé tétele érdekében. A vállalati óriások és a nyugati kormányok közötti összejátszás következményei hatással voltak a szegényebb országok egészségügyi rendszereire, valamint gazdasági és társadalmi támogatási rendszereire.

 

“Az emberek mozgása által világszerte kínált tapintható és kitartó ellenállás a remény jelzőfénye. Uncowed és rettenthetetlen, az övék egy klarinéthívás egy egyenlőbb világért. Ha a kormányok nem építenek vissza jobban – ha látszólag vissza akarnak térni a törött épületre –, akkor nem marad más választásunk” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

 

“Meg kell küzdenünk minden kísérletükkel, hogy elhallgattassák a hangunkat, és ki kell állnunk minden árulásuk ellen. Ezért indítunk az elkövetkező hetekben egy globális szolidaritási kampányt az embermozgalmakkal, egy olyan kampányt, amely a tiltakozáshoz való jog tiszteletben tartását követeli. Ki kell építenünk és ki kell használnunk a globális szolidaritást, még akkor is, ha a vezetőink nem akarják.”

 

További információért vagy interjú megszervezéséhez kérjük, vegye fel a kapcsolatot: Stefan Simanowitz +44 20 7413 5566 e-mail: press@amnesty.org
Twitter: @amnestypress