Jichák Herzog Izraeli elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök 2022. március 9. Fotó: Haim Zach/ GPO

Eszma B. Szelimer/ujkelet.live

Amint arról beszámoltunk, Jichák Herzog elnök március 9-én Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Utoljára 14 évvel ezelőtt tett magas rangú izraeli tisztviselő hivatalos látogatást az országban.

Herzog a törököktől a diplomáciai protokoll kínálta legmagasabb szintű fogadtatásban részesült, hivatalos ceremóniával, himnusszal és díszőrséggel, valamint később egy díszvacsorával.

Erdogan már jó ideje azon dolgozik, hogy melegebb kapcsolatokat alakítson ki Izraellel. Az elmúlt hónapokban több nyilvános üzenetet közvetített a médiában arról, hogy szeretne találkozni Herzoggal és megerősítené vele a kapcsolatokat.

Herzog és más vezető tisztviselők azonban óvatos optimizmussal kezelték a látogatást a médiának tett nyilatkozataik során.

Az Új Kelet Live héber nyelvű testvéroldala, a széleskörű népszerűségnek örvendő Hadasot Kazav hírportál csütörtökön korábban nem közölt információk birtokába jutott az Ankarában, Herzog elnök tiszteletére rendezett díszvacsorával kapcsolatban, mely új szintre emelte az izraeli és a török elnök, és meglehet a két nép közötti kapcsolatokat.

A lap ankarai tudósítója a török elnöki palota egyik vezető forrásától megtudta, hogy a díszvacsora, melyen Herzog elnök és felesége valamint Erdogan és felesége négyesben tartott, két óra helyett közel nyolc órán át tartott. A csúszás miatt Herzogék majdnem lekésték az isztambuli zsinagógában beütemezett délelőtti látogatást.

A forrás szerint a vacsora kellemesen telt, és már a főételnél jártak, amikor Erdogan megosztotta vendégeivel, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sokat töprengett országa zsidóságának törtenelmén és a török-izraeli kapcsolatokon úgy általában, miután megnézte a Netflix “A Klub” török sorozatát.

„A Klub” az 1950-es évek Isztambuljában játszódik és a párbeszéd egy része ladino nyelven zajlik, az isztambuli zsidók nyelvén, amely a középkori spanyolból származik. A volt elítélt Matilda a város egyik prominens klubjában dolgozik. Próbál jó kapcsolatot kialakítani lányával, Rasellel, és távol tartani bajkeverő udvarlójától. A klub egy pokoli környezet, Matilda megjelenésével azonban rövid időn belül otthonná válik az alkalmazottak számára.

Maga a sorozat meglepően nagy népszerűségnek örvend Törökországban. Erdogan azt is elárulta, hogy miután novemberben megnézte az első évadot, kötelezővé tette környezetének, politikai és biztonsági szinteken is, a megtekintését.

Herzogékat meglepeték Erdogan szavai, és elárulták neki, hogy ők is hallottak a sorozatról és el is kezdték együtt nézni, bár eddig csak az első évad feléig jutottak, mivel nehezen tudták összehangolni szabadidejüket.

Az izraeli elnöki rezidencia egyik vezető forrása utóbbi állítást cáfolta a Hadasot Kazav-nak, mondván, Herzog felesége, Michal titokban megnézte a teljes évadot, annyira kíváncsi volt a végkifejletre.

Erdogan megértéssel fogadta az elhangzottakat Herzogék részéről és megjegyezte, hogy bár januárban kijött a második évad, neki sem jutott ideje arra, hogy megnézze.

És a török elnök ekkor belelkesülve felvetette, hogy mi lenne, ha együtt néznék meg a hátralévő epizódokat a palota tévészobájában. Herzogék ekkor kicsit visszakoztak, mondván, miattuk az elnöknek meg kéne néznie újból az első évad utolsó három részét, de Erdogan jelezte, hogy ez egyáltalán nem zavarja.

Miután megegyezésre jutottak, bevonultak a tévészobába, ahol kávét és gyümölcsöt, utóbbit Erdogan elnök hámozta meg és szeletelte fel vendégeinek, fogyasztva tekintették meg a sorozatot, mely mindnyájukban mély nyomokat hagyott.

Herzogék másnap, jobban mondva még aznap a szállodába majd a reptérre siettek, ahol már várta őket az izraeli delegáció a mit sem sejtő sajtóval együtt, hogy folytassák útjukat Isztambulba.

,,Az éjszakai események hatása érződött Herzog Neve Salom zsinagógában elhangzott beszédében” – jegyezték meg a Hadasot Kazavnak nyilatkozó szakértők, hozzátéve, hogy a két elnök között kiépült kapocs új szintre emelheti az elmúlt évtized során mélypontra süllyedt kapcsolatokat.

Herzogék a zsinagógában tett látogatás után, ellátogattak a sorozat forgatási helyszínére is.

Erdoganhoz közeli források szerint az elnök személyesen közben járt a Netflixnél, hogy az eredetileg két évadosra tervezett sorozatot tovább folytassák. Emellett az állami és a nemzetközi médiában is komoly propaganda hadjáratot indított a folytatás érdekében.

Sem Erdogan sem Herzog hivatala nem kívánta kommentálni a cikket.

Az Új Kelet Live csapata gondosan és nagy komolysággal végzi a hírszerkesztői feladatait és elítéli az interneten terjedő álhírek terjesztését, azonban minden év április elsején egy cikk erejéig kivételt tesz. 😉