2022. 05. 02., h – 08:47

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

A Rendőrség Napja alkalmából Dr. Kiss Attila r. vezérőrnagy Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya Mag Dórának, a Miskolc Televízió szerkesztő-riporterének – a 2022-es „Év Médiapartnere – Aszaly Antal” díjat adományozott.

A díjat 2022. április 29-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nagytermében megtartott ünnepi rendezvényen adta át a megyei rendőrfőkapitány.

Az alapító a díj odaítélésénél fontos szempontnak tekintette, hogy azt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysággal napi kapcsolatban álló és munkáját leginkább tárgyszerűen, hitelesen bemutató újságíró kapja meg.

 

dóraInfobox:

Mintegy 130 évvel ezelőtt az európai államok közül Magyarország elsőként vezetett be egy sereg kriminalisztikai és büntetőjogi újítást. Úttörőként ismerte fel a sajtó rendkívüli fontosságát a bűnüldözés gyakorlati munkájában. A magyar rendőrség az 1880-as években szélesre tárta kapuit az újságírók és a nyilvánosság előtt. Thaisz Elek Budapest első rendőrfőkapitánya hely hiányában a rendőrséggel szemközt lévő „Két Korona” étterem külön szeparéjában rendszeresítette a korabeli sajtóirodát. Itt rendőrtisztviselők találkozhattak az újságírókkal. Az úgymond igazi sajtóirodára 1885-ig kellett várni, ahol a zsurnaliszták délben és este átvehették a rendőri híreket. A közvetlen kapcsolatot Aszaly Antal detektív tartotta az újságírókkal, ily módon ő volt Magyarországon az első rendőrségi sajtóreferens.