Mazsihisz 1%: Gondoskodás nemzedékről nemzedékre
A magyar zsidó vallásgyakorlás, a zsidó közösségi élet fenntartása és fejlesztése szempontjából a magyar adófizető polgárok egyházaknak adható 1 %-os felajánlásai nélkülözhetetlenek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint annak legnagyobb tagszervezete, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) számára. Alábbi levelünkben rövid összefoglalót olvashatnak arról, hogy 2021-ben a Mazsihisz és BZSH rabbijai, dolgozói, munkatársai – a koronavírus-járvány ellenére – milyen eredményes munkát végeztek a hitélet és az intézményeink működtetésében.

Kérjük, hogy az adójuk egyházaknak adható 1 %-val támogassák a munkánkat a magyar zsidó jövő érdekében, hiszen azért dolgozunk, hogy gondoskodjunk nemzedékről nemzedékre!

A Mazsihisz és a BZSH zsinagógákat, zsinagógakörzeteket, valamint olyan oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális intézményeket működtet, amelyek nélkül a magyar neológ zsidó élet elképzelhetetlen volna.

Ennek az intézményrendszernek a működtetéséhez elengedhetetlenül fontos az önök segítsége, ezért arra kérjük önöket, hogy május 20-ig rendelkezzenek adójuk egyházaknak adható 1 %-ról a Mazsihisz javára!

S hogy milyen munkát végeznek a Mazsihisz-BZSH dolgozói az önök támogatásával?
Olykor bele sem gondolunk, de időnként nem árt magunk előtt is világossá tenni: a különböző profilú intézményeink révén olyan erős és összefüggő szervezeti háló jött létre a magyar neológiában, amely alapvetően meghatározza mindannyiunk életét minden életszakaszunkban a születéstől kezdve a halálig.

A BZSH fenntartásában működő Benjamin Óvodában és Bölcsődében két éve még 53 gyermek volt, 2021 év végére azonban az intézmény 87 óvodást és 12 bölcsődést számlált, ami csaknem 70 százalékos növekedés egy év alatt, méghozzá pandémiás körülmények között. A bölcsődében a jelentkezők nagy száma miatt várólista alakult ki. Már itt is alapvetően fontos a hitéleti nevelés, étkezés után minden csoportban bencsolás van, hétfőn havdala, péntekenként sábát dr. Verő Tamás főrabbival.

A BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola is kimagasló eredményeket ért el: a tanulói létszám 2010-ben 370 volt, 2021-ben már 479 diák tanult itt 13 évfolyamon. Judaisztikát 1. osztálytól, angol nyelvet 3. osztálytól, míg héber nyelvet 4. osztálytól tanulnak a gyerekek. A Centropa Alapítvány „Zsidó temetők nálunk” című ifjúsági versenyén a Scheiber egyik tanulója különdíjban részesült, a Nemzetközi Bibliaverseny magyarországi fordulóján az iskola 5 tanulója vett részt, mindannyian kiemelkedő eredménnyel zárták a versenyt, megszerezve az 1-5. helyezések mindegyikét!

A BZSH Külkereskedelmi Technikuma a 2021/22-es tanévet 753 diákkal nyitotta nappali és esti tagozaton, 9 különböző szakirányon. A technikum óriási sikere, hogy együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Gazdasági Egyetemmel. Itt is hangsúlyos a zsidósággal kapcsolatos tevékenység: 2021-ben a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködésben két zsidó tematikájú kiállítás is készült az iskolában. Ide kapcsolódik, hogy megkezdte működését a BZSH Dávid Király Kollégiuma: egy háromszintes kollégiumban háromágyas szobákból álló, külön fiú- és lány emeletet alakítottak ki, továbbá egy emeleten megteremtettük a kétágyas, saját fürdőszobával rendelkező és felár ellenében igénybe vehető szállás lehetőségét. Az épületben tanulószobát, betegszobát, nevelői szobát és irodát hoztak létre, a kóser étkezésről a Laky Konyha gondoskodik.

A BZSH és a Mazsihisz oktatási osztályának szervezésében 2021-ben a hitoktatásban rendszeresen részt vett országosan 43 iskolában 122 diák és 20 hitoktató. A hitoktatáshoz több új iskola is csatlakozott Budapesten és vidéken egyaránt. A tanulók jelentős számban Budapesten vették igénybe a zsidó hitoktatás lehetőségét, de a vidéki igénylők száma is növekvő számot mutat.

A tavalyi év fontos eseménye volt a Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek rendezvényein csaknem 10 ezren vettek részt – új helyszínként vehettük igénybe a tavaly átadott Rumbach utcai zsinagógát. Hazai sztárok és külföldi fellépők szórakoztatták a közönséget, méghozzá a legtöbb telt házzal.

A Mazsihisz Szeretetkórháza megszilárdította és összhangba hozta az egészségügyi védekezés hatékonyságát és a gazdálkodási stabilitást. 2021 végén a kórház tartozásállomány nélkül tudta zárni az évet, függetlenül attól, hogy a védekezéssel kapcsolatos költségek jelentősen emelkedtek. Az intézmény 1513 járóbeteget és 458 újonnan felvett fekvőbeteget látott el, ezen kívül 1109 külsős laborvizsgálatot végzett. Tavaly augusztusban teljes rekonstrukció után átadták a II. belgyógyászati osztály 60 ágyas részlegét, ugyanitt alakították ki a megújult járóbeteg-ellátó részleget és a teljes adminisztrációs egységet is.

A Mazsihisz kiemelkedően fontos intézménye a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, amely – többéves előkészítés után – 2021-ben megjelent a Google Art Project felületén: a kiválasztott és bemutatott 150 műtárgy mellett itt a Dohány utcai zsinagógáról készített virtuális kiállítás is látható. A múzeum szolgáltatta a Mazsihisz Tudástár projektjében a virtuálisan bejárható zsinagógákhoz tartozó háttérszövegeket, valamint az archív forrásokat. Jelentős esemény volt 2021-ben, hogy az aukciókról visszavonják, és visszaszolgáltassák a magyarországi zsidó közösségnek azokat a levéltári dokumentumokat, amelyek vélhetően nem jogszerűen kerültek ki a közösségek őrizetéből. Az egyik külföldi ügyben a beadó visszavonta a tételeket, az amerikai hatóságok pedig eljárást indítottak, egy másik, izraeli esetben pedig sikerült elérni, hogy számunkra fontos, az országból illegálisan kijuttatott tételeket az árverésről visszavonják. Ezeket a tételeket az Izraeli Nemzeti Könyvtárral együttműködve sikerült visszavonatni és kikiáltási áron megvásárolni.

Folyamatosan fejlődik az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) is, ahol a hallgatók száma 320-350 között mozog. A rabbiképző kiemelkedően jelentős tevékenységet folytat annak érdekében, hogy utánpótlást biztosítson a magyar neológiának a rabbik, kántorok, judaisztika tanárok képzése terén.

Tavaly nyílt meg az állami forrásból felújított Rumbach utcai zsinagóga, amely a magyar zsidó épített örökség egyik legszebb gyöngyszeme. Az intézmény napi kapcsolatot ápol a Bálint Házzal, együttműködik a zsidó múzeummal, az Izraeli Kulturális Intézettel és az Izraeli Nagykövetséggel. Tavaly ősszel a Jad Vasem oktatási intézetének megkeresésére kapcsolódott be egy informális oktatási programba „Égbolt csillagok nélkül” címmel. Az együttgondolkodás eredményeképpen a Rumbach-ból 2022. január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján 1260 diáknak tartottak a Jad Vasem területi képviselőjével közösen online órákat. Ezeken Ráckevétől Tiszabecsen át Nagykanizsáig és Nyíregyházáig összesen 28 különböző iskola 46 tanulói csoportja vett részt.

Ami a Turisztikai Igazgatóság tevékenységét illeti: a pandémia alapjaiban rázta meg a turisztikai ágazatot, ám a Dohány Zsinagóga Komplexum az újranyitás után napról napra jobban teljesített, az év végi forgalma már komoly reményekre adott okot. A pandémia ellenére a bruttó turisztikai bevétel meghaladta a félmilliárd forintot.

A Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoport karbantartja a vidéki temetőket, rendszeresen zajlanak a felújítások, megtörténik a ledőlt és törött sírkövek megjavítása és helyreállítása mindenütt, ahol szükséges.

A Mazsihisz és BZSH munkája nem volna teljes a szociális munka nélkül: a 2020 végén lezárult, egyedülálló EGYÜTT Program célja a holokauszttúlélők gyermekeinek, a második generációnak a szociális, mentális és egészségügyi megsegítése volt a MAZS Alapítvánnyal közösen, a MAZSÖK támogatásával. A 981 jelentkező révén olyan eredmények születtek a közösségről, amelyek támpontot jelentenek további programok megtervezéséhez, sikeres pályázatok elkészítéséhez.

A Mazsihisz hívta életre a JadbeJad krízisprogramot, amely 2020-2021-ben tíz alkalommal segítette meg a közösség anyagi válságba került tagjait: összesen 696 bajba került háztartás kapott támogatást mindennapi megélhetésre, rezsiköltségekre, gyógyszerre, egészségügyi kiadásokra, a gyermekek iskoláztatására. Ezzel 1600 személynek nyújtott lehetőséget arra, hogy a krízisből kilábalhasson. A támogatások anyagi hátterét mindvégig a Joint Distribution Committee, a JDC biztosította, 637 ezer amerikai dollár értékben.

A fentiek világosan alátámasztják, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség felelősen költi el a pénzt a magyar zsidó vallásgyakorlásra, a zsidó közösségi élet fenntartására és fejlesztésére, intézményeink és szervezeti egységeink működtetésére.

Kérjük, hogy az adójuk egyházaknak adható 1 %-val támogassák a munkánkat a magyar zsidó jövő érdekében, hiszen azért dolgozunk, hogy gondoskodjunk nemzedékről nemzedékre!

A technikai számunk: 0358!
Megszolgáljuk a bizalmukat!
Ha kérdésed van a kampányt illetően kérjük írj a hirlevel@mazsihisz.hu címre.