Ugye milyen ismerős ez a Maxim – ezt a géppuskát már a Téli palota ostrománál is használták – az ukránok most bevetették az oroszok ellen is

Az M1910 típusú gépfegyvert 1920 és 1950 között gyártották az oroszok, az ukrán katonák azonban a mai napig szívesen használják.

 

A februári orosz támadás megindulása óta komoly összegben kapott fegyvereket és lőszert Ukrajna a Nyugattól. Ezek között találni modern légvédelmi ütegeket és a szovjet érából ránk maradt harci eszközöket is, a legnagyobb feltűnést azonban kétségtelenül az ukránok egyik saját géppuskája keltette.

Az Economist beszámolója szerint az ukrán erők egy olyan fegyverrel is küzdenek az orosz megszállás ellen, amit még akkor készítettek, amikor Ukrajna az orosz cár birodalmához tartozott. A Maxim M1910 már majdnem 100 éves, súlyra pedig nem épp egy könnyű darab: 68 kilogrammot nyom.

Azt, hogy az ukránok ezt használják, az orosz média is felkapta, azt állítva, hogy Ukrajnának nincsenek modern fegyverei. Az Economist szerint azonban az igazság ennél összetettebb.

Az 1910-ben bemutatott fegyvert egye amerikai-brit feltaláló, Hiram Maxim szabadalmaztatta még 1883-ban, és ez volt az első, valóban automata gépfegyver oroszországi gyártású változata. Különlegessége, hogy vízhűtés van benne, ami lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig is tüzeljenek vele.

A modern, közepes géppuskák ugyanazt a 7,62 mm-es lövedéket lövik ki, mint a Maxim, de sokkal könnyebbek annál. Az orosz PKM például ötödét nyomja az M1910-nek. Csakhogy azokból hiányzik a vízhűtés, és ha sokáig tüzelnek velük, a csövük eldeformálódik a hőtől.

Az ukrán védelmi miniszter még 2016-ban engedélyezte, hogy néhányat kiadjanak a raktáron lévő M1910-ből. Egy 2012-es adat szerint 35 ezer ilyen fegyver van Ukrajnában, mindegyik 1920 és 1950 között készült.

Február óta csak néhány van használatban ezek közül, de az Economist szerint ezek állítólag hatékonynak bizonyultak a védekezésben. Egy ukrán katona még 2016-ban nyilatkozott úgy, hogy a fegyver hatótávolsága 3 kilométer, egy kilométeren nagyon pontosan lehet vele tüzelni, és semmilyen modern fegyverre nem cserélné le. Volt egyébként, amelyiket még modernizálták is, és a pontosabb célzáshoz egy lézert szereltek rá. Ukrajnán kívül hivatalosan egyetlen ország sem használja, ám felbukkant már Vietnámban is, és az ukrajnai orosz szakadárok is előszeretettel használják.