A tervek szerint 2030-ban állhat leghamarabb forgalomba az a hiperszonikus repülőgép, ami 52 kilométer magasan szállítaná az utasokat.

Az elmúlt években egyre többet lehetett hallani arról, hogy a jövőben ismét lennének olyan hiperszonikus sebességgel közlekedő repülőgépek, amelyek a világ egyik pontjáról a másikra vinnének magukkal utasokat. Egy ilyen jármű kifejlesztésén dolgozik a Venus Aerospace nevű amerikai startup is, amelynek alapítói még április közepén beszéltek arról, hogy 60 perc alatt a világ bármely pontjára eljutna a gépük.

A cég most több részletet is elárult a fejlesztéssel kapcsolatban. A Stargazer nevű repülőgép – aminek tervein 2020 óta dolgozik a vállalat, és aminek megépítésére eddig 33 millió dollárt gyűjtött össze – a hangsebesség kilencszeresével közlekedne. A gép 12 utast tudna magával vinni, méghozzá 51,8 kilométeres magasságban. Bár a cég űrrepülőgépnek nevezi a fejlesztését, az valójában nem fog kilépni a világűrbe, a világűr határa – a Kármán-vonal – ugyanis nagyjából 100 kilométeres magasságban van. Az utasok azonban így is láthatják majd a Föld görbületét.

A tervek szerint a gép 60 perc leforgása alatt jutna el Los Angelesből Tokióba. Ezt az utat egy kereskedelmi repülőgép 11 óra alatt teszi meg.

A Stargazer hagyományos hajtóművekkel emelkedne a magasba, ám az utazómagasság elérése után bekapcsolná a rakétáit. A tervek szerint az első teszteket 2025-ben hajtják majd végre vele, és körülbelül öt évbe telik, mire minden biztonsági teszten átmegy majd a gép. A cég azt ígéri, egy jegy nagyjából annyiba kerül majd rá, mint egy kereskedelmi járatra szóló első osztályú jegy.