ujkelet.live

Jichák Herzog elnök csütörtökön kijelentette, hogy Izrael fenntartja cselekvési szabadságát, gondoskodik biztonsági érdekeiről, és bárhol és bármikor felléphet ellenségei ellen.

Herzog az Izraeli Légierő pilóta kurzusának diplomaosztó ünnepségén mondott beszédet a dél-izraeli Hatzerim légi bázison.

Az elnök megemlítette a közelmúltban Isztambulban meghiúsított izraeliek elleni támadásokat, amelyeket a török és izraeli titkosszolgálatok akadályoztak meg.

„Irán hosszú terrorkarjait Izraelbe küldi, a határainkra és más országokba” – mondta Herzog. ,,Nincs olyan ország a világon, amely megengedné, hogy állampolgárait kizárólag identitásuk miatt fenyegessék” – mondta.

,,Ma izraeliek elrablására és bántására irányuló kísérletekről értesültünk, és higgyétek el, hogy a biztonsági szervek éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a terrortámadásokat, amelyek olykor akcióthrillerekre emlékeztetnek. A valóság néha minden képzeletet felülmúl” – mondta.

,,Figyelmeztetek mindenkit, aki próbára akar tenni minket – nem ülünk tétlenül a fenyegetésekkel szemben. Izrael fenntartja a cselekvés szabadságát és biztosítja biztonsági érdekeit. Bárhol, bármikor és bármilyen módon el tudjuk érni ellenségeinket.”

Herzog egyúttal köszönetet mondott a távozóban lévő Naftali Bennett miniszterelnöknek.

,,Van még egy búcsúnk, kölcsönös tisztelettel és barátsággal együttműködve dolgoztunk, és azt tettük, ami a legjobb Izrael biztonsága érdekében. Számodra [Bennett] Izrael volt mindig az első, és ezért hálás vagyok.”

Bennett azt mondta, egy erős Izraelt ad át csendes határokkal:

,,Izrael ellenségei nagyon jól tudják, hogy a világ minden szegletébe eljutunk, hogy polgárainkat biztonságban tudjuk.”