Naftali Bennett miniszterelnök a Hatzerim légibázison 2022. június 23. Fotó: YouTube képernyő fotó

ujkelet.live

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön, valószínűleg utolsó katonai ceremóniáján beszélve miniszterelnökként kijelentette, hogy hivatali ideje alatt mindent megtett az országért.

„Mindem tőlem telhetőt megtettem Izrael népéért, szeretett népemért” – mondta Bennett az Izraeli Védelmi Erők pilótái számára tartott diplomaosztó ünnepségen a dél-izraeli Hatzerim légibázison.

Közelgő távozására utalva Bennett megjegyezte: „Egy erős és biztonságos Izraelt adok át, csenddel a határain.”

„Ellenségeink nagyon jól tudják, hogy a világ bármely pontján megtaláljuk őket, hogy megóvjuk polgáraink biztonságát. Megtanulják, hogy aki itt megtámad minket, az nagy árat fog fizetni otthon” – mondta.

„Személyes megjegyzésként szeretnék köszönetet mondani az Izraeli Védelmi Erők katonáinak és parancsnokainak, a vezérkari főnöknek és az összes biztonsági szervnek – a Moszadnak, a Sabaknak és az izraeli rendőrségnek – azért a ritka kiváltságért, hogy vezethettem őket.”

„Minden alkalommal, amikor jóváhagytam a légierő pilótái által végrehajtott támadást, vagy az Izraeli Védelmi Erők harci csapatai, a Jamam [a rendőrség terrorelhárító egysége] vagy más egységek titkos műveleteit, tudtam, hogy számíthatunk rájuk” – mondta Bennett.

Bennett politikai jövője bizonytalan. Az izraeli média szerdai jelentései szerint felvetette azt az ötletet, hogy egy időre visszavonul a politikai élettől, és nem indul a következő választásokon. Nyilvánosan nem nyilatkozott még az ügyben.

Az izraeli parlament szerdán elsöprő többséggel (120 képviselőből 110) jóváhagyta a Kneszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslat előzetes olvasatát, amely megnyitja az utat a három és fél éven belüli ötödik választási forduló előtt.

A törvényjavaslat a lázadó jaminás törvényhozó, Nir Orbach által vezetett Házbizottsághoz került, amely eldönti, hogy ez a bizottság vagy a Alkotmány, Jog és Igazságügyi Bizottság folytassa a jogalkotási folyamatot.

Orbach nem siet megszavaztatni a Kneszet feloszlatását, mert alternatív koalíciót próbál létrehozni a jelenlegi Kneszetben. Bár erre nagyon kicsi az esély, mivel a koalíció tagjai továbbra sem hajlandóak olyan kormányba ülni, melynek élén Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető áll, Orbach időhúzásként hétfőig nem hívja össze a bizottságot.

Bennett miniszterelnök és Jáir Lapid külügyminiszter és rotációs miniszterelnök hétfőn megállapodott abban, hogy a jövő héten szavazást tartanak a 24. Kneszet feloszlatásáról.

Ha a szavazás eredményes lesz, a Jes Atid vezetője, Jáir Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke, és ő fogja fogadni a jövő hónapban Izraelbe látogató Joe Biden amerikai elnököt. Lapid lesz Izrael történetének első magyar gyökerekkel rendelkező miniszterelnöke.

Tekintettel a jogi korlátozásokra és az őszi nagyünnepekre, a választásokra valószínűleg november 1-jén kerülhet sor.

A média szerint bár közös határozatként adták elő, valójában egyoldalú lépés volt Bennett részéről. A miniszterelnök délben hozta meg a döntést, majd értesítette Lapidot és a koalíciós pártok vezetőit. A riportok szerint a Júdea és Szamária-törvenyjavaslat elfogadásának bizonytalansága valamint a meggyengült koalíció stabilitásának kilátástalansága eredményezte a drámai lépést.

Orbach a hét elején tájékoztatta Bennettet, hogy a kormány ellen fog szavazni, ami arra késztette a miniszterelnököt, hogy feloszlassa a parlamentet és előrehozott választásokat írjon ki.

Netanjahu ellenzéki vezető tárgyalásokat folytatott Orbachhal egy biztos helyért a Likud listáján, amennyiben eléri a Bennett-kabinet bukását.

Orbach június 13-án közölte Bennettel, hogy már nem tekinti magát a koalíció tagjának. Így a miniszterelnök héttagú pártjából négy aktív tag maradt.

Áprilisban a koalíció elnöke, Idit Szilman váratlanul kilépett a koalícióból, ami így elvesztette minimális többségét a Kneszetben.

Bennett 2021 június 13-án megszakította Netanjahu zsinórban 12 éve tartó miniszterelnökségét.

Netanjahu összesen 5567 napot (összesen 15 évet és 92 napot) szolgált miniszterelnökként Izrael 74 éves történetében.