Skip to content

Így kell tökéletes kényszerleszállást végrehajtani egy autóúton

Kis repülőgép vészleszállás Észak-Karolina

© Motor1.com MagyarországKis repülőgép vészleszállás Észak-Karolina

A pilóta egy tengerészgyalogos veterán, akinek mindössze kevesebb mint 100 órányi tapasztalata volt a pilótafülkében.

Ki gondolta volna, hogy egy ártatlan apák napi ajándékból halálos veszedelem lesz? Pontosan ez történt Vincent Fraserrel, egy floridai tengerészgyalogos veteránnal, aki apósát apák napi ajándékként elvitte egy gyors repülésre egy újonnan vásárolt ingatlan felett.

Amikor Fraser és apósa hazafelé tartottak az útról, a dolgok rosszra fordultak. Az 1967-es Aero Commander 100-as repülőgép motorja meghibásodott repülés közben, és 1500 m magasságról mindössze 300 m-re zuhant. Ez arra késztette Frasert, hogy egy olyan manővert alkalmazzon, amit korábban még soha nem tett – kényszerleszállást.

Fraser az incidens idején, 2021 októberében kapta meg a repülési engedélyét, és mindössze kevesebb mint 100 órányi pilótai tapasztalattal rendelkezett. Tengerészgyalogosként töltött élete azonban megedzette az akaratát, így képes volt befejezni a bátor manővert egy közforgalmú főútvonalon.

Az eset Észak-Karolinában történt – számolt be az NBC News. Fraser szerint az első lehetőség az volt, hogy egy hídon szálljon le, de az akkor túl keskeny és forgalmas volt. Eredetileg úgy döntött, hogy a folyó felé veszi az irányt, aztán észrevette a 19-es főutat a bal oldalán.

Szerencsére az autópálya akkoriban nem volt túl forgalmas. A villanyvezetékeket és más közlekedőket kikerülve Fraser úgy lőtte be a leszállást, hogy sem más járművekben, sem magában és az utasában nem keletkezett kár. Az vészleszállási jelenetet Fraser YouTube-videón keresztül osztotta meg .


Szántó István


Related article