Skip to content

A Margit híd még mindig a tüntetőké, az Erzsébet hídi demonstrációnak vége – kövesse élőben a katatörvénnyel kapcsolatos tiltakozást

A Margit híd még mindig a tüntetőké, az Erzsébet hídi demonstrációnak vége – kövesse élőben a katatörvénnyel kapcsolatos tiltakozást

Élőben követjük az ötödik Orbán-kormány elleni első nagyobb tüntetés eseményeit: a katatörvény átírása ellen ezrek mentek ki a Kossuth térre, majd foglalták el a Margit hidat, később pedig az Erzsébet híd egy-egy sávját is. Kövesse velünk percről percrre

Most érkezett

1605

A közvetítés marad, az élő videót leállítjuk

 

Szépen lassan fogynak az emberek a Margit hídról, de a leglelkesebbek kitartanak. A közvetítés leállítása viszont azért is időszerű, mert a demonstrálók a Highway to Hellt játszották a megafonon, mi pedig szerzői jogi tiltást kaptunk az élő videóra emiatt.

 

  • Bár csak hétfőn nyújtotta be a kormány, már kedd délután elfogadhatják az új katatörvényt, amely a jelenleg katával adózók többségét kizárja a rendszerből, miután nem számlázhatnak cégenkek. Az átállásra ráadásul csak szeptemberig van idejük a vállalkozóknak, akik rengeteg pénztől eshetnek el.
  • A döntés ellen spontán tüntetés szerveződött a Facebookon: a demonstrálók délelőtt 10 órakor találkoztak a Kossuth téren, 11 órára már kb ezren gyűltek össze.
  • Ekkor indultak el – előre nem megtervezett módon – a Margit hídra, amelyet negyed órán belül elfoglaltak, és a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták el. A hídra szorult autósok türelemmel vártak, őket nagyjából 45 perccel a blokád után engedték le. A pesti hídfőnél ellenzéki politikusok és civilek szólaltak fel a javaslat ellen.
  • Mindeközben a tüntetők egy része – főként a nagy számban jelen lévő ételfutárok – átment az Erzsébet hídra, annak egy-egy sávját megbénítva.
  • Délután 2 órakor véget ért az Erzsébet híd blokádja, mert eddig volt bejelentve az akció. A Margít híd viszont még délután 3-kor is a tüntetőké.
  • Negyed négy körül elfogadták az új katatörvényt a hídfoglalások ellenére.
  • Kövesse az eseményeket élő videónkban:

Percről percre

Sorrend megfordítása
1

Szántó István


Related article

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását 2020. november 26, csütörtök A közelmúltban több európai országban is azonosították, elsősorban vadmadarakban, a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ezért dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos! A madárinfluenza vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben tenyésztett szárnyasállományokban is okozott már megbetegedést a határainkon túl. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egész területét érintik, így dr. Bognár Lajos országos főállatorvos Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából. Ennek megfelelően országos főállatorvosi határozatban* azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, minden olyan állományban, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. Nyomatékosan kérjük az érintett gazdákat és tenyésztőket a felelős állattartói magatartásra, valamint a járványvédelmi előírások** teljes körű betartására! Ideértve különösen az alábbi intézkedéseket: • A baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Ezzel a szárnyasok és vadon élő madarak érintkezését lehetőség szerint ki kell zárni. • Az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálat felé! Amennyiben az állattartó részéről ez nem valósul meg, az az állami kártalanításból való kizárást vonja maga után. Az országos főállatorvosi határozatok, a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos, naprakész információk, beleértve a nemzetközi terjedésről szóló legfrissebb adatokat is, elérhetőek a Nébih honlapján létrehozott tematikus aloldalon: https://portal.nebih.gov.hu/hu/madarinfluenza.

...

0 Comment