Most könnyen kiszámíthatja, mennyi pénztől esik el a szigorúbb katával

Most könnyen kiszámíthatja, mennyi pénztől esik el a szigorúbb katával.

Hétfőn jelentették be, hogy a jövőben csak azok választhatják a kata adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a Pénzügyminisztérium indoklása szerint „a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne”. Mindez azt is jelenti, hogy a bt.-k is kikerülnek a katások köréből.

Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. A katás vállalkozó a társadalombiztosítási, illetve a munkanélküli ellátások esetében havi 108 ezer forint alappal számolhat – ez lényegében változatlan, hiszen 50 ezer forint után eddig is ennyivel lehetett számolni. Más kérdés, hogy az új szabályok megjelenéséig volt egy havi 75 ezres befizetési lehetőség is, amely után eddig 179 ezer forintos alappal lehetett számolni.

A lépés miatt sokan kiesnek az adó hatálya alól, nekik segíthet a HVG adózási portálja az adózóna.hu átalányadó kalkulátora – már csak azért is, mert a szaktárca is azt javasolta, hogy „azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód”.