A kezdeményezés mellett döntve, az izraeli hadsereg támadást indított a Gázai övezetben

Avi/ujkelet.live

frissítés alatt

,,Az Izraeli Védelmi Erők jelenleg támadást hajt végre a Gázai övezetben. Rendkívüli helyzet van érvényben a hátországra. További részletek hamarosan” – közölte az izraeli hadsereg pénteken Twitteren.

A katonaság később közölte, hogy a Hajnal-hadművelet a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet terrorcélpontjaira irányul.

Negyedik napja tart a feszültség a gázai határon és a korlátozások az övezettel határos területen, miután Izrael hétfő éjszaka Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) letartóztatta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szamáriai vezetőjét, Basszám Szaadit. A hadsereg a terrorszervezet válaszreakciójára készülve a kezdeményezés lehetőségét sem zárta ki.

Beni Gantz védelmi miniszter pénteken helyzetértékelést tartott a Déli Parancsnokság főhadiszállásán és üzenetet küldött a gázai terrorszervezeteknek:

,,Ellenségeinknek általában, valamint a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetőinek kifejezetten azt mondom: Időtök korlátozott. A fenyegetés így vagy úgy el lesz hárítva” – mondta Gantz.

Gantz közölte, hogy a terrorcsoport Gáza polgárait „túszként” tartja, mivel fenyegetéseik miatt az Erez-átkelőhely – amelyet naponta több ezer palesztin használ – továbbra is zárva marad.

„Aki 14 ezer munkás megélhetését elrabolja, hagyja megrohadni a mezőgazdasági árukat az átkelőhelyeken, áram- és élelmiszerhiányt okoz, az elsősorban a gázai lakosoknak árt, és viseli a felelősséget” – mondta.

Jáir Lapid miniszterelnök szintén részt vett pénteken egy több mint két órán át tartó helyzetértékelésen.

,,Azon dolgozunk, hogy a határ menti közösségek lakosai a lehető leggyorsabban visszatérhessenek a mindennapi életükhöz”- mondta a miniszterelnök.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató korábban a nap folyamán egy biztonsági forrást idézett, mondván, az Egyiptommal zajló közvetítési erőfeszítések reménytelennek tűnnek, és „Izraelnek magának kell semlegesítenie a fenyegetéseket”.

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy csütörtökön elrendelte a hadsereg készültségének fokozását az eszkalációra, a védelem megerősítését és a hírszerzési erőfeszítések növelését valamint akció tervek jóváhagyását a Gázai Hadosztálynál tett csütörtöki látogatása során.

Palesztin sajtóértesülések szerdán arról számoltak be, hogy izraeli fegyveres drónok és repülőgépek repültek az övezet felett, miközben a hadsereg arra készül, hogy meghiúsítsa a Palesztin Iszlám Dzsihád osztagok páncéltörő irányított rakétaindító kísérleteit vagy egy orvlövész támadást a határon.

Az útlezárások mellett a Gázai Hadosztályt tüzérségi, műszaki, gyalogságos, páncélos csapatokkal és különleges erőkkel erősítették meg. Az óvintézkedések miatt a határ menti közösségek lakosait nagyrészt zárlat alá helyezték.