Nőgyógyászati Onkológiai Világnap: fókuszban a méhtestrák

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Nőgyógyászati Daganatos Betegségekkel Foglalkozó Szervezetek Európai Hálózata (ENGAGe) által életre hívott World GO Day, azaz a Nőgyógyászati Onkológiai Világnapot. Világszerte 25 országban egészségügyi szervezetek, orvosok, szakértők és több ezer érintett mozdul meg ezen a napon, egy cél érdekében: hogy együtt felhívják a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre, amelyeket több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak minden évben.

A három fő nőgyógyászati daganattípus közül hazánkban a méhnyakrákot mintegy 1000, a méhtest daganatot 1800, a petefészek daganatot 1400 nőnél diagnosztizálták 2019-ben a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint. Mindegyik daganatféleség sajátságos, a méhnyakrák esetén a HPV fertőzéssel való összefüggés, a méhtest daganatoknál az évente növekvő új esetek száma a figyelemfelhívó, míg a petefészek daganat esetén az előrehaladott, áttétes új betegek magas száma elgondolkodtató. A nőgyógyászati daganatok egy része megelőzhető. A rendszeres szűrővizsgálatokkal és az egészséges életmóddal a daganatok kialakulásának kockázata csökkenthető, a szűrővizsgálatokon való részvétel pedig a már kialakult betegségek esetén segíti a korai diagnózis felállítását, így egy hatékonyabb kezelés lehetőségét.

“A tudomány fejlődésének köszönhetően új sebészi és terápiás lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amelyek által változik a méhtestrák kezelése is. Sajnos sok nő számára ezek a lehetőségek nem elérhetők, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a Nőgyógyászati Onkológiai Világnapon felhívjuk a figyelmet erre is” – magyarázza dr. Jalid Sehouli, az ENGAGe társelnöke. Amint a rendezvény kapcsán kiadott sajtóközlemény fogalmaz, “a méhtestrák kezelési lehetőségeiben is történt előrelépés az elmúlt évtizedekben alkalmazott kemoterápiás kezelésekhez képest: mára valamennyi nőgyógyászati daganat kezelésének eszköztárába megérkeztek az innovatív, modern terápiás lehetőségek, ezáltal az előrehaladott, áttétes betegségek esetén felsejlik a hatékony célzott- és immunterápia lehetősége idehaza is.”

A hazai Mályvavirág Alapítvány ezúttal is csatlakozik a nemzetközi programsorozathoz. Idén a házigazda a Szarvasi Mályvavirág Pont, amely egy aktív rendezvénnyel készül a Világnapra. Szeptember 18-án, vasárnap 9 órától várnak minden érdeklődőt a szarvasi Vízi Színház színpadán edukációs kerekasztal beszélgetéssel, zenés programokkal, és a Körös-körül a Körös körül futófesztivál keretén belül zajló figyelemfelhívó, 2022 méteres távon zajló GO Day gyaloglással.

A rendezvényre látogatók ingyenesen vehetik igénybe a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszain az alábbi szűréseket, vizsgálatokat: vérnyomás-, vércukor-, koleszterin- és trigliceridmérés, testösszetétel analízis InBody készülékkel, csontsűrűségmérés, általános állapotfelmérés, illetve rizikóbecslés mellett méhnyakszűrés és szájüregi szűrés is elérhető.

Helyszín: Szarvas, Vízi Színház
Időpont: 2022. szeptember 18.

PDF verzióban IDE KATTINTVA letölthető a világnapi program.