CSENDBEN, MÉLTÓSÁGGAL, FEKETÉBEN – A MISKOLCI FÖLDEST IS ÉLŐLÁNCCAL VETTÉK KÖRBE
A Herman mellett a másik miskolci elitgimnáziumban is kiálltak a polgári engedetlenségben való részvétel miatt felmentett iskolaigazgató mellett.

“Szolidaritás csendben, méltósággal, feketében a Földes körül”

– ezzel a megjegyzéssel tettek közzé fotókat a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület Facebook-oldalán.

Fotók: a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület Facebook-oldala/Petrány Mihály

A képeken láthatjuk, hogy több tucatnyian – aktív tanárok, diákok, szülők és öregdiákok – tartották fontosnak, hogy kifejezzék szolidaritásukat Dezsőfi György, a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese felé.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egy héttel ezelőtt nyúlt a polgári engedetlenség eszközéhez közel negyven tanár a Herman Ottó Gimnáziumból, hogy kifejezzék: javítani kell a tanárok helyzetén. Pénteken azonban a fenntartó tankerület felmentette Dezsőfi György igazgatóhelyettest, az indoklás szerint azért született a döntés, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének az élére állt.

Dezsőfi azonban tagadja, hogy szervezője lett volna a tiltakozásnak, állítása szerint egyszerűen részt vett benne, ahogy korábban is.

Erre válaszul hétfő reggel fekete ruhába öltözött diákok, szülők és tanárok tiltakoztak élőlánccal az iskolánál. Annyian voltak, hogy nemcsak az iskola épületét, hanem annak tornacsarnokát is körül tudták venni. Az élőlánc után a diákok elindultak az intézményt fenntartó tankerülethez átadni azt a petíciót, amelyben kérik, hogy a hétfőtől hatályos felmentést a tankerület vonja vissza, és Dezsőfi György maradhasson az intézmény igazgatóhelyettese. A menethez útközben csatlakoztak a szintén miskolci Földes gimnázium diákjai is, de például az útba eső Bláthyból is taps kísérte a diákok útját.

Egy férfi lelocsolta vízzel a tüntető diákokat, amiért a Demokratikus Koalíció fel is jelentette.

( Itt jegyzem meg, hogy kiszállt a rendőrség, de az emeleten lakók ellen semmilyen eljárás nem indul. Azzal védekeztek, hogy ők csak virágot locsoltak. Nos, a videófelvétel szerint tényleg locsoltak, csak éppen ott virágnak nyoma sincs, benézték,  ráadásul ilyen aszályos időben, ilyen vehemenciával vízet zúdítani a járdán állókra pocséklás. Nem is tudom mi lett volna, ha a kultúráltan demonstráló tömeg csoportosan meglátogatja a locsolókat. Az emeleti lakásban.)

A Tanítanék Mozgalom szeptember elején javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Szombaton a két pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ közös közleményt adott ki arról, hogy megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését, majd hétfőn javaslatot is tettek annak rendjére.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

A Herman Ottó igazgatóhelyettesét felmentő tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit, az igazgatóhelyettesnek pedig kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésében. Dezsőfi György azt mondta: tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.