Az aszút ünneplik Erdőbényén, Tokaj-Hegyalja egyik élménypontján

Befejezéséhez közeleg az Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján projekt, amelynek az egyik helyszíne Erdőbénye, ahol a kádárok munkáját, történetét bemutató Kádárház kerül kialakításra. Az új helyszín megnyitását követően számos új programlehetőséget ígér – az ősz során viszont már most betekintést nyerhetünk az élménypont kínálatába, például a szeptember 16-17-én megrendezésre kerülő Aszú Ünnep során.

Immáron negyedik alkalommal  pezsdül fel a település kora ősszel, a gasztro-kulturális rendezvény  célja, hogy minél több emberrel megismertesse a Tokaj-hegyaljai kulturális és népi hagyományokat, középpontba állítva a „ borok királyát”, az aszút.

A hagyomány szerint az első aszúbor elkészítése Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki Erdőbényén élt a 17. század első felében. A prédikátor Lórántffy Zsuzsanna  fejedelemasszony újhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt.

Az aszúbor méltán legendás, a világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező nemes édes boraként tartják számon, előállítása különleges folyamatot igényel. Az aszú szó a gyümölcs aszalódására utal,  a zsugorodás oka a „nemes rothadásnak” nevezett penész, a Botrytis cinerea, melynek spórái behatolnak a szőlőszemek héjába, elősegítve a gyümölcs cukortartalmának növekedését és nedvességtartalmának csökkenését. Ebben a folyamatban rejlik a bor egyik titka.Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhetően az aszúsodás  évről-évre végbe tud menni. Az aszúsodott szemeket szüretkor kézzel kell a fürtből kicsipegetni, melyeket egykor fából készült puttonyba gyűjtöttek. Az aszú a hagyomány szerint annyi puttonyos, ahány faputtony aszúszemet áztattak egy gönci hordónyi borban.

Tisztelegve az aszú bor és Tokaj-Hegyalja különleges kapcsolata előtt idén is megmérettetnek a legjobb hegyaljai aszúk. A borversenynek otthont adó Szepsi Laczkó Máté emlékházban az érdeklődők megismerkedhetnek az erdőbényei kulturális hagyományokkal, a helyi mesterségek eszközeivel.

„Ha valaki Erdőbényén egy fát elhajint, az vagy kádárt üt, vagy kőfaragót.” – tartja a régi mondás. A múlt századokban a zsidó és görög kereskedők az értékes tokaji bor szállítására minden évben rengeteg hordót rendeltek a helyi kádármesterektől. A kádárok évszázados hagyományait is megismerhetjük a rendezvényen – amelynek eszközeit nemsokára az élménypontként megszülető Kádárház mutatja majd be, ahol a látogatók workshopokon, csapatépítőkön, rendezvényeken maguk is bepillanthatnak a kádárok világába.

Az Aszú Ünnepre kilátogatók tanúi lehetnek a Magyarországon egyedülálló, csak Erdőbényén előforduló táncfajtának, a kádártáncnak is. A jellegzetes sapkában fellépő öt táncos hordó abroncsokkal eltáncolja a hordókészítés minden fontosabb elemét, előadásukat a méltán híres pohárforgatással zárva. 

Tokaj-Hegyalja további élménypontjaival az elmenypontok.hu oldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.