Száznál is több programmal indul a hetedik Kerekdomb Fesztivál

Zene szól a pincészetek kertjeiből és a templomból, színházzá alakul a közösségi ház, filmek és gyerekprogramok otthona lesz a Mailloth-kastély, de a borospoharak csilingelése is jól hallható a tállyai forgatagban szeptember 16-18. között a Kerekdomb Fesztiválon. A három nap alatt többek közt fellép a Margaret Island, a Blahalouisiana, a Honeybeast, a Budapest Bár és Caramel is.

Immáron hetedik alkalommal rajtol el az északkelet-magyarországi összművészeti fesztivál Tállyán. A három nap alatt lesznek koncertek a könnyűzenétől a klasszikus zenén át egészen a világzenéig, színházi előadások, kézműves foglalkozások és gyerekprogramok, de a látogatók felfedezhetik a fesztiválnak otthont adó települést is. Tállya ugyanis csodálatos szőlődűlők alatt helyezkedik az UNESCO világörökség részét képező Tokaji Borvidéken, itt van Európa mértani középpontja, itt keresztelték meg Kossuth Lajost és itt született Mikszáth Különös házasság c. regénye is. Ilyen történelemmel és természeti adottságokkal kalauzolnak felfedezésre a Hosszúlépés.járunk? sétái, az Aktív Magyarország kerékpártúrái és e-bike túrák, a pincészetektől induló dűlőtúrák és az Aggteleki Nemzeti Park kirándulásai is.

 

Zenéből sem lesz hiány: fellép a Margaret Island, a Blahalouisiana, a Honeybeast, a Budapest Bár, Caramel, Apey, Barabás Lőrinc, Palya Bea és zenekara, a Sorbonne Sexual, a Hét Hat Club, a Kertekalatt, a Platon Karataev duo, a The Anahit akusztik duó és a Quimbyből ismert Szilárd is Piano Projektjével A színházban ezúttal az Art-Színtér és a Művészetek Völgye közös darabját, a Mr. és Mrs-t mutatják be, valamint Edward Albee, Három magas nő c. előadását.

Az irodalom kedvelőknek szól Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós Kártyajáték c. műsora, valamint Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky és én estje. A fesztivál Pokorny Lia LIAison c. zenés stand-upjával zárul vasárnap délután.

 

A tállyai evangélikus templom remek akusztikájának köszönhetően kiváló terepe a komolyzenei koncerteknek, így itt élvezheti a közönség Rohmann Ditta gordonkaművész és Szirtes Edina Mókus kamaraformációját és a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjét is.

 

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékévként ünnepli, melynek keretében világszerte számos hangversenyt, előadást, mesterkurzust, tehetséggondozó programot szerveznek. A Kerekdomb Fesztiválon is találkozhatunk a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasával: a tállyai evangélikus templomban Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet.

 

Tállya borászatai és pincészetei is külön programokkal csábítják a látogatókat, akik Borútlevél segítségével fedezhetik fel a környék neves borászainak italait, de több tematikus kóstoló és beszélgetés is szól a borrajongóknak.

A Kerekdomb alatt ingyenes fesztiváljáratok közlekednek Tállya, Golop, Monok, Legyesbénye, Szerencs, Rátka és Abaújszántó között. Aki csak egy napra érkezik, az igénybe veheti a Tokajbusz járatait is, amelyek Szerencsről indulnak a Tokaj-Hegyalja borvidék felfedezésére, biztosítva a kapcsolatot a Budapestről való lejutáshoz.

 

A fesztivál teljes programja a www.kerekdombfeszt.hu oldalon érhető el.