Prosztatarák korai felismerése: ne várjon a tünetekre!

“Nekem semmilyen bajom, semmilyen panaszom nincs, miért kellene engem megműteni vagy sugárkezelésre küldeni?” – hangzik a visszatérő kérdés a betegek részéről, amikor egy urológiai kivizsgálás során prosztatarákot fedeznek fel náluk. Erről prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának professzora beszélt, ezzel érzékeltetve, hogy a prosztatarák az esetek egy jelentős részében hosszú éveken át semmilyen érzékelhető tünetet nem okoz. Ezért fontos, hogy a férfiak 50 év felett rendszeres urológiai kontroll alatt legyenek, hogy ne akkor derüljön ki a prosztatarák, amikor netán az áttétek panaszokat okoznak.

Az interjú a Szeged TV Diagnózis című egészségügyi magazinműsorában hangzott el, az adást országszerte műsorra tűzték a helyi televíziók.

A beszélgetésben szó esik a prosztatarákos betegeket az életkilátásaik javítása érdekében rendszeresen mozgásra ösztönző 10 Ezer Lépés Programról, a prosztatarák korai felismeréséről, ebben a PSA tumormarker vérvizsgálatok szerepéről, továbbá a már daganattal diagnosztizált betegek lehetőségeiről is.