ujkelet.live

Az ukránok többet akarnak – lehet, hogy  Netanjahu is

Azt követően, hogy Jeruzsálem ismét határozottan elutasította az ukránok  védelmi fegyverekre vonatkozó kérelmét,  felajánlotta az izraeli riasztórendszert a légi fenyegetések ellen, de nem sok sikerrel járt ez ügyben.

Mit mondanak: a 13-as csatorna védelmi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael információkat kért ugyan az ukrán hatóságoktól a körülményeknek megfelelő riasztórendszer telepítésére, eddig azonban nem történt előrehaladás az ügyben.

Izrael álláspontja változatlan: Kijev konkrétan ugyan nem utasította el a felajánlott támogatást, de nem is kapkodja el az elfogadását. Az idézett források úgy vélik, hogy Kijev elégedetlen az ajánlattal, miután Jeruzsálem továbbra is hajthatatlan a fegyverek küldése terén, azaz Jáir Lapid miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter továbbra is, két tűz között a semlegességet tartja megfelelőnek.

Nem fegyver, de civil életeket menthet

Az ominózus Vaskupola rakéta-elfogó ütegeken kívül –  amit Jeruzsálem nem hajlandó felajánlani Kijevnek, az izraeli védelem egy másik hasonló fontosságú figyelmeztető rendszert is használ a civilek védelmére, amely az elmúlt évek során több száz izraeli életet mentett meg a gázai övezetből illetve Libanonból indított rakéták ellenében.

A rakéta- és drónkilövések észlelésére használt speciális radar és elektrooptikai eszközök egyvelege osztályozza az észlelt fenyegetéseket, valamint térképen bejelöli a veszélyben lévő területeket, majd

figyelmezteti az érintett lakosokat  szirénák útján, mobiltelefonra küld üzeneteket valamint értesítéseket, amelyek megjelennek a helyi médiában.

Az elmúlt években folyamatosan tovább fejlesztették a rendszer pontosságát, ilymódon a riasztásokat kizárólag a nagyvárosok meghatározott területeire tudják korlátozni.

A háború elmúlt hónapjai során Ukrajna városai és a civilek folyamatosan támadás alatt voltak, ráadásul az orosz rakéták mellett az elmúlt hetekben Moszkva iráni gyártmányú lövedéket – öngyilkos drónokat is bevetett. Eltekintve a humanitárius segítségnyújtástól, Jeruzsálem azonban elzárkózott a katonai támogatás felajánlásától, miközben az ellenzék – különösen Benjamin Netanjahu, azzal vádolta a kormányt, hogy a jeruzsálemi diplomácia túl közel került Kijevhez.

Néhány nappal a választások előtt Netanjahu úgy tűnik finomított álláspontján és azt nyilatkozta

Újraválasztása esetén szóba jöhet a védelmi támogatás felajánlása is

Az USA today című lapnak adott pénteki interjúban Netanjahu megismételte korábbi nyilatkozatait, miszerint a kiváló moszkvai kapcsolatainak köszönhetően:

„Légierőink egymás mellett repülnek Szíria felett. [Miniszterelnökként] biztosítani akartam az izraeli légierő cselekvési szabadságát, hogy alapvetően megdöntse Irán katonai pozícióit, amelyek Szíriában egy második számú terrorfrontot akartak ellenünk létrehozni.”

Az ukrán invázió kitörése óta, Jáir Lapid többször kritizálta Putyin elnököt az civilek elleni könyörtelen bombázások  miatt, ami Moszkva távolodását eredményezte ugyan, de a izraeli védelmi erők szíriai Hezbollah célpontok elleni támadásai töretlenül tovább folytatódnak.

A pénteki interjú során Netanjahut a folyamatosan napirendre és elutasításra kerülő Kijevi katonai segítségnyújtásról is kérdezték.

„Nemrég kérdeztek erről, és azt mondtam, hogy utánanézek, amikor hivatalba lépek,” – mondta, hozzátéve „mindannyian együttérzést tanúsítunk Ukrajna iránt. Ez nem is kérdés, ahogyan én is.”