Miskolc gyászol – Tragikusan fiatalon elhunyt Kabai Lóránt

Életének 45. évében tragikus körülmények között elhunyt Kabai Lóránt miskolci születésű költő, író, szerkesztő és vizuális művész, a MŰÚT folyóirat egyik alapítója, akinek Miskolc városa 2020-ban alkotói tevékenysége elismeréseként Szabó Lőrinc irodalmi díjat adományozott.

Halálhírét családja tudatta a nyilvánossággal, elvesztése betölthetetlen űrt hagy maga után nemcsak Miskolc városának kulturális életében, hanem a kortárs magyar irodalom egészében, hiszen aktív, meghatározó alakja volt a fiatal magyar kortárs lírának, irodalomnak, olyan folyóiratokban publikálva, mint a Holmi, a Jelenkor, a Beszélő, vagy az Élet és irodalom.

Alkotói munkája során a nevét kisbetűvel írta, az irodalomról pedig azt vallotta, hogy „a művészet olyan luxustudomány, amire szükségünk van, mert vele el tudunk igazodni a mindennapokban, ki tudunk szakadni onnan, és jobb lenne, ha életünk természetes velejárója lenne, hiszen úgy jobban megismerhetjük saját magunkat és a társadalmat”.

1993-tól publikált, munkásságát számtalan díjjal ismerték el, alkotói sokoldalúságát, kreativitását jól mutatja, hogy irodalmi tevékenysége mellett rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail artokkal.

Tevékenykedett a Független Mentorhálózat mentoraként, éveken át zsűrizett a Diákpoézisben, szemináriumvezetőként segítette a fiatal alkotókat a József Attila Kör táboraiban. Aktív és meghatározó tagja volt a miskolci közösségnek, a civil társadalomnak, nyitott, közvetlen személyisége miatt sokan ismerték és kedvelték, nemcsak az alkotóközösségek tagjai közül, hanem az „átlagemberek közül is” szülővárosában, Miskolcon. Annak ellenére is oszlopa volt a város életének és közösségeinek, hogy Budapestre költözött, és hogy művész-lelkét sokszor hatotta át a magány, az izoláció, az egyedüllét és a társadalomban meglévő szolidaritás hiányának érzete.

Elvesztése olyan tragédia, amely nemcsak Miskolc városát rázta meg döbbenetes felfoghatatlanságában, hanem a magyar kulturális élet egészét is.

Miskolc városa őszinte részvéttel osztozik a gyászoló család fájdalmában