Videó: Megérkezett az izraeli delegáció Nakurába, a tengeri határokat véglegesítő megállapodás aláírására

 

Az izraeli delegáció az Energiaügyi Minisztérium főigazgatója, Lior Schillat vezetésével csütörtök délután megérkezett a Libanonnal elért tengeri határokat rendező megállapodás aláírási ceremóniájára a nakurai ENSZ-bázisra.

Fontos: Izrael és Libanon technikailag még mindig háborúban áll, és a megállapodás nem érinti a szárazföldi határt. A megállapodást azonban úgy tekintik, mint Izrael hallgatólagos elismerését Libanon, beleértve a Hezbollah terrorszervezet részéről.

Mit tudni:

  • A határátkelőhelyi rendezvényen négy delegáció – izraeli, libanoni, amerikai és az ENSZ – lesz jelen ugyanabban a helyiségben.
  • Tilos mobiltelefont bevinni a helyiségbe, mert attól tartanak, hogy a képek szivároghatnak ki.
  • Izrael és Libanon átadja az aláírt dokumentumot Amos Hochstein amerikai közvetítőnek, aki megerősíti, hogy az rendben van, és átad a feleknek egy dokumentumot, amely megerősíti, hogy a megállapodás hatályba lépett.
  • Hochstein ezt követően továbbítja az ENSZ-képviselőnek, aki ott van, és onnantól ténylegesen hatályba is lép.

Jáir Lapid miniszterelnök csütörtök déletőtt a kormány hivatalos jóváhagyása után aláírta az Izrael és Libanon közötti tengeri határról szóló megállapodást.

„Nem mindennap ismeri el egy ellenséges állam Izrael Államot írásos megállapodásban, az egész nemzetközi közösség előtt” – mondta Lapid a megállapodásról szóló rendkívüli kormányülés elején.

„Nem mindennap áll mögénk az Egyesült Államok és Franciaország, és nyújtanak biztonsági és gazdasági garanciákat a megállapodáshoz” – mondta.

„Ez a megállapodás megerősíti és megszilárdítja Izrael biztonságát és fellépési szabadságunkat a Hezbollah és az északi fenyegetés ellen. Ritka konszenzus van az egész védelmi szervezet részéről a megállapodás fontosságát illetően” – mondta Lapid, hozzátéve, hogy a megállapodás egyben gazdasági eredmény is.

A MEGÁLLAPODÁS

A megállapodás értelmében Izrael elismerést kap a bójával jelölt határért, amelyet 2000-ben állított fel, öt kilométerre az északi Ros Hanikra közösség partjaitól. Ezt követően Izrael határa a 23-as vonalként ismert vitatott terület déli szélét fogja követni.

Libanon fogja élvezni a 23-as vonaltól északra fekvő terület gazdasági előnyeit, beleértve a Kana-gázmezőt is, melynek hasznából Izraelnek is jár, ha és amikor megkezdik a kitermelést.

Bővebben a megállapodásról itt.

A sorok között: A Walla hírportálnak nyilatkozó két kormánytisztviselő szerint a gázmegállapodásnak van egy Irán-ellenes záradéka:

  • Az Izrael és a francia „Total” társaság közötti egyetértési nyilatkozat kimondja, hogy Izraelnek jogában áll megvétózni további cégek belépését a Kana-gázmező fejlesztésére.
  • Az egyetértési nyilatkozat szerint Izraellel diplomáciai kapcsolatokat nem ápoló külföldi cég nem léphet partnerségre a Totallal a Kana fejlesztésében, kivéve, ha ehhez Izrael hozzájárul.
  • Ezzel akadályozzák meg iráni cégek vagy más ellenséges országok vállalatainak bevonását.
  • Másrészt a kormány miniszterei azt mondták, ha Szaúd-Arábiából származó vállalatok kívánnának csatlakozni a gázkutatáshoz, Izrael nagy valószínűséggel beleegyezését adná.

Mindeközben: Az Energean gázipari vállalat szerdán közölte, hogy megkezdte a kitermelést a Karis-gázmezőn.

A kitermelés megkezdésével a Karis a Tamarhoz és a Leviathanhoz csatlakozva Izrael harmadik tengeri földgázmezőjévé válik. A gázmezők mindegyike külön infrastruktúrával kapcsolódik a szárazföldhöz.

A megállapodás előtt a Hezbollah terrorcsoport – amely drónokat indított a Karis felé júliusban – támadásokkal fenyegetőzött, ha Izrael folytatja a gázkitermelést a szerinte vitatott területen.