Két sorozatban történt a szombat éjszakai terrortámadás Kirját Arba közelében, amelyben egy izraelit meggyilkoltak és további négy személy megsebesült.

  • Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy Mohamed al-Dzsabari palesztin terrorista járművel érkezett, és az autóból tüzet nyitott Kirjat Arba két lakosára, akik egy palesztin élelmiszerboltnál tartózkodtak.
  • Ezt követően a terrorista beindította járművét, és a sorompón át távozott egy palesztin faluba.
  • Nyolc perccel később gyalogosan visszatért a helyszínre.
  • A lövöldözés fényében a telep készenléti osztagának csapatai a helyszínre siettek, és amikor odaértek, a terrorista rájuk is tüzet nyitott.
  • A telep biztonsági koordinátora azonosította a terroristát, megpróbálta lelőni és elgázolni, majd a Goláni dandár egyik eltávon lévő harcosa, “Bet” hadnagy a helyszínre sietve rálőtt a terroristára és ártalmatlanította.

A hebroni 35 éves terrorista, 3 gyermek apja, körülbelül tíz perc alatt megölt egy embert, megsebesített másik négyet, köztük egy palesztint, míg agyonlőtték.

Az izraeli áldozatot ma reggel azonosították: Ronen Hananja. Temetésére délután kerül sor Jeruzsálemben.

Fia, aki könnyebben megsérült, a 12-es csatornának felidézte a történteket:

,,Elmentünk egy hebroni palesztin boltba. Kiszálltunk az autóból, majd visszaültünk az autóba. Leparkoltam a járdán és tolattam, és balról tüzet nyitottak ránk, ahol a torlasz volt. Apám azt mondta, ‘Au’. Fejsérülést szenvedett, a golyó fent hatolt be, a feje szétnyílt. Láttam meghalni.”

A fiatalember azt is elmondta, hogy palesztinok segítettek neki a boltban, ahova beszaladt. „Az arabok bekötötték a kezemet. Az egyik levette a pulóveremet, szorítónak használva. Aztán mondták, hogy minden rendben, menjünk ki, ott van egy mentős. Aztán ismét tüzet nyitottak ránk.”

,,Ismét futni kezdtünk, majd a terrorista az ablakokra lőtt, és ahogy a felvételen is látszik, elgázolták majd lelőtték. A terrorista kétszer is tüzet nyitott rám. Tudtam, hogy apám haldoklik. Lélegzett, volt pulzusa, de az agya már nem funkcionált.”

A mentős, Ofer Ohana, aki megsérült a támadásban, az éjszaka folyamán 2 sikeres műtéten esett át, és az orvosok szerint súlyos állapota ellenére az élete nincs veszélyben.

A terroristáról úgy vélik, hogy végső stádiumban lévő rákos beteg volt, akinek már csak néhány napja volt hátra.

  • A támadást követően a biztonsági erők lefoglalták a járművét.
  • Palesztin jelentések szerint reggel letartóztatták testvérét, Nabil al-Dzsabarit.
  • Másik testvére, Waal életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Izraelben, de kiszabadult és a Gázai övezetbe deportálták a Gilad Salit fogolycsere ügylet keretében 2011-ben.

Az izraeli hadsereg vasárnap kora reggel megkezdte az előkészületeket a terrorista hebroni otthonának lerombolására.

Jáir Lapid miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter szombaton megfogadta, hogy határozottan fellép a terrortámadásban résztvevőkkel szemben.