Egy daganatos betegség nemcsak az érintettet, hanem vele együtt a hozzátartozók életét is megváltoztatja. Hozzátartozó lehet szülő, gyermek, házastárs, pár, testvér, rokon, barát, kolléga. „Ez a füzet neked szól, ha hozzátartozóként segítesz szerettednek a betegútján. Számodra ez a törődés természetes, hiszen olyan valakinek segítesz, aki közel áll hozzád, akit szeretsz. Lehetsz te férj vagy feleség, édesanya, édesapa, testvér, nagyszülő vagy barát. Te most egy támasz, egy segítő vagy, aki gondoskodik szeretettjéről. Mit jelent a „gondoskodás”? A gondoskodás a napi szükségletek kielégítését jelentheti” – áll a bevezetőben.

A kiadvány összeállítását a Mályvavirág Alapítvány online kérdőíves felmérése előzte meg, amellyel visszajelzéseket kértek a hozzátartozóktól fizikai és lelki nehézségeikről. A felmérésben a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Rákgyógyítás.hu is partnere volt a civil szervezetnek.

A kiadványt dr. Désfalvi Judit pszichológus, Kelemen Vivien pszichológus, Bóka Nikolett, Dedeo Anikó, Tóth Icó és Spanics Cosette állította össze, Szuhai Ágnes illusztrálta.

A füzet PDF formában innen is letölthető.