Hivatalos: Herzog megbízta Netanjahut a kormányalakítással – amikor a Síp uccában is megfordult  – Kerényi László képei
ujkelet.live

Jichák Herzog elnök vasárnap hivatalosan megbízta a Likud elnökét, Benjamin Netanjahut a kormányalakítással. A bejelentésre az elnöki rezidencián került sor.

„Úgy döntöttem, hogy önt, Benjamin Netanjahu képviselőt bízom meg a kormányalakítással”, – mondta Herzog elnök Netanjahunak.

Számokban:

  • Netanjahu 64 képviselő (Likud, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus szövetség, a szefárd ultraortodox Sasz és az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora)ajánlását szerezte meg szemben a Jes Atid elnöke, Jáir Lapid 28 (Jes Atid és Munkapárt) ajánlásával.

Következő lépés:

  • Netanjahunak éjféltől 28 nap áll rendelkezésére, hogy összeállítsa a koalíciót és megnyerje a bizalmi szavazást. Ha az idő kevésnek bizonyul, 14 nap hosszabbítást kérhet az elnöktől.

Korrupciós per:

„Nem kerülte el a figyelmemet”, mondta az elnök, hogy Netanjahu ellen bírósági eljárás folyik korrupció miatt.

„Természetesen nem feledkeztem meg arról, hogy a Jeruzsálemi Kerületi Bíróságon jogi eljárás van folyamatban Netanjahu képviselő ellen, és ezt egyáltalán nem bagatellizálom el” – mondta Herzog, megjegyezve, hogy a Legfelsőbb Bíróság korábban világossá tette, hogy nincs akadálya, hogy vádemelés alatt álló képviselőt kormányalakítással bízzanak meg.

Netanjahu nyolcadszor:

  • Netanjahu, Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke nyolcadszor kapta meg a törvényileg előírt mandátumot egy izraeli elnöktől, hogy megkíséreljen kormányt alakítani.
  • Ötször járt sikerrel míg háromszor kudarcot vallott, míg először, 1996-ban egy rövid életű közvetlen választási törvény értelmében nyerte el a posztot.

Mindenki miniszterelnöke:

Netanjahu, miután megkapta a mandátumot Izrael 37. kormányának megalakítására, azt mondta, hogy „kivétel nélkül minden izraeli állampolgár miniszterelnöke” lesz.

  • „Az emberek egyértelműen az általam vezetett kormány mellett döntöttek”, jelentette ki Netanjahu.
  • „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy stabil, sikeres kormányt biztosítsunk – egy felelős kormányt… amely kivétel nélkül minden izraeli állampolgárt képvisel.”

A leendő miniszterelnök ígéretet tett, hogy új koalíciójával harcolni fognak a terror ellen, felpörgetik a gazdaságot, csökkentik a megélhetési költségeket, és folytatják a gázkitermelést Izrael tengeri mezőin.

 

A másik oldal:

Jáir Lapid leköszönő miniszterelnök Jes Atid pártja közleményt adott ki, amely szerint a mai nap „gyásznap az izraeli demokrácia számára”.

A korrupciós vádak miatt bíróság elé állított Netanjahut támadó közlemény azt állítja, hogy a miniszterelnök-jelöltet „bűntársai zsarolják”, és „közös céljuk, hogy kivonják őt a perből, és hátra felé vigyék Izrael államot”.

  • A Jes Atid bírálta Netanjahut és a szélsőjobboldali és ultraortodox pártokkal megalakítás alatt lévő kormányát, amiért egy antidemokratikus menetrendet szorgalmaznak, amely magában foglal egy vitatott igazságügyi reformot, az LMBT jogok megnyirbálását és a vallásos reformok visszavonásának szándékát.

„Soha nem adjuk fel hazánkat és liberális értékeinket, és nem engedjük, hogy gyermekeink jövőjének ártsanak – összefogva fogunk harcolni a Kneszetben, a városok terein és a hidakon, amíg a pusztító kormányt le nem váltjuk a változás kormányával” – áll a közleményben.