Kedden este minden csatornán ezzel a becsapódással foglalkoztak. Talán annyi volt a különbség, hogy hol bombáról, hol pedig rakétáról szóltak a hírek. Józanésszel is nehéz higgadtan reagálni az ilyen információra. Népi szinten, mindannyiinkon átvillant ezzel kezdődik a háború eszkalációja, a harmadik világháború kezdete. Majd racionálisan elemezve – kinek is lenne érdeke, hogy az orosz ukrán háború elfajuljon. Vajon Putyin van ebben az olyan helyzetben, hogy még az észak atlanti szövetséggel is harcba szálljon. Nincs. Ezt olyan jó volt hallani azoktól az álmukból felriasztott biztonságpolitikai szakértőnek álcázott egyébként professzionális riogatóktól.  Kimondták, egy kaptafára, nincs pontos információjuk, nem tudják mi és hogyan történhetett – kormányszinten sem voltak tájékozottabbak – így egyöntetűen, szinte kórusban nyugtatgattak minket.  Mondván hamarosan okosabbak leszünk, egy a fontos a bölcs nyugalom, hamarosan választ kapunk a Kremltől. Olyan okos is akadt, aki arra számít, hogy az oroszok majd bocsánatot kérnek a technikai malőrért és ezzel zárul a konfliktus. Mindenesetre jó volt hallani, ne pánikoljon senki. Még nincs itt az ideje.

Majd ma már tisztul a homály – feltehetően egy orosz rakéta tévedhetett el, amelyet ukránok lőttek ki. Légvédelmi célból. Rossz, aki rosszra gondol, biztosan nem szándékosan. Bár, Zelenszkij elnöktől nem lenne meglepő, hogy minket is bevonjon a konfliktusba. Jó pár alkalommal az őt segítő támogató nyugatot durván erőszakosan kritizálta, hogy nem elég kellő keménységgel demonstráljuk a vele való szövetséget. Még szerencse, óriási szerencse, hogy a világ nagyhatalmi vezetői nem olyan idegesen reagáltak a történtekre. Ismerjük, mármint a hozzám hasonló vének –  a Veled vagyunk Korea, Vietnám, Kongó és Kuba lózungokra. Még jó, hogy csak tüntettünk, hangoskodtunk, küldtük a tiltakozó táviratokat majd békésen lenyugodtunk… Most is csak így tovább.


Az állítólagos lengyelországi rakétarobbanás helyszínén készült felvétel 2022. november 15-én
Az állítólagos lengyelországi rakétarobbanás helyszínén készült felvétel 2022. november 15-én

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök összehívta a lengyel Nemzetbiztonsági Tanács ülését, miután feltételezhetően eltévedt orosz rakéták találtak el egy farmot az ukrán határhoz közeli lengyel faluban, Przewodówban, két ember meghalt. Lengyelország emeli harckészültségi szintjét. Délután leállt a Barátság kőolajvezeték, Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését.

Az AP hírügynökég szerint egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőtől származik az információ a lengyelországi rakétabecsapódásról. A Reuters hírügynökség szerint a Pentagon nem tudta megerősíteni a jelentést, ugyanakkor a Reuters lengyel tűzoltókat idéz, akik megerősítették, hogy Przewodówban két ember meghalt egy robbanásban.

Lengyelország emeli a készültségi szintet

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren bejelentette, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, de arról nem írt, hogy milyen indokkal. Később a kormányszóvivő megerősítette, hogy robbanás történt, amelyben két állampolgár vesztette életét. Piotr Müller bejelentette, hogy Lengyelország növeli katonai egységeinek készültségét, és „ellenőrzi, hogy aktiválnia kell-e a NATO negyedik cikkelyét”.

Ez a cikkely kimondja: „A felek minden alkalommal egyeztetnek egymással, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik fél területi integritását, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti”.

NATO-főtitkár: Fontos a tények megállapítása

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetben közölte, hogy beszélt Andrzej Duda lengyel elnökkel és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok miatt A NATO-főtitkár azt írta, hogy a védelmi szövetség figyelemmel kíséri a helyzetet, a szövetségesek pedig szorosan egyeztetnek egymással.

„Fontos, hogy minden tényt megállapítsanak” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

 

Korábban egy meg nem nevezett NATO-tisztviselő azt mondta a BBC-nek: „Megvizsgáljuk ezeket a jelentéseket, és szorosan együttműködünk szövetségesünkkel, Lengyelországgal.”

Nemzetközi reakciók

Annalena Baerbock német külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, kapcsolatban állunk lengyel barátainkkal és NATO-szövetségeseinkkel.”

Mark Rutte holland miniszterelnök is hasonló üzenetet üzen a Twitteren, mint fogalmazott: „most fontos megállapítani, mi is történt pontosan”.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy kapcsolatban áll Lengyelországgal, és azt tervezi, hogy holnap a G20-ak tanácskozásán tárgyalnak a történtekről.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren így ír: „Megdöbbentett a hír, miszerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen. Részvétem a családoknak. Lengyelország mellett állunk. Kapcsolatban vagyok a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségeseivel.”

Zelenszkij: Ez egy orosz rakétatámadás a kollektív biztonság ellen

Az ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan támadja a NATO-tag Lengyelországot. Úgy fogalmazott, hogy ez egy orosz rakétatámadás a kollektív biztonság ellen, a terror nem korlátozódik már ukrán területre.

Zelenszkij szerint az ukrán elektromos hálózata elleni rakétatűz cinikus válasz, a G20 arculcsapása.

Korábbi cikkünk a témában: Az ukrán elnök a G20-as vezetőknek: Meg kell állítani Oroszország háborúját

Az orosz állami média szerint ukrán és nem orosz rakéták voltak

A Ria Novosztyi állami hírügynökség egy orosz katonai szakértőt idézett, aki azt állította, hogy orosz cirkálórakéták „nem tudtak volna elérni lengyel területet, de a rendellenesen működő ukrán S-300-as föld-levegő rakétarendszerek igen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a lengyel területre hulló állítólagos orosz rakétákról szóló információk szándékos provokációk, amellyel a konfliktust akarják eszkalálni.

Budapesten is ülésezett a Védelmi Tanács

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, majd késő este a közmédiában, az M1-en arról beszélt, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mi történt, a rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait.

Ara a kérdésre, szükséges-e bármilyen azonnali lépés, a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy egyelőre semmilyen különleges lépést nem kellett tenniük, figyelik az eseményeket és kapcsolatban vannak a teljes európai és NATO-rendszerrel.

Ehhez kapcsolódóan: Először találkozik az amerikai és az orosz kémfőnök az ukrajnai háború kezdete óta

Leállt a Barátság kőolajvezeték

Délután állt le az olajszállítás, a Mol vezetékrendszer irányítójától úgy értesült, hogy az orosz tüzérség eltalált a belarusz határhoz közel egy olyan transzformátorállomást, amely a kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának áramellátásáért felel.

A BBC idézi a Ria orosz hírügynökség által idézett Transneft orosz csővezeték-üzemeltetőjére hivatkozva ír arról, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint nyomásesés miatt állt le ideiglenesen az olajszállítás.

A védelmi tanács ülése után Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1-en azt mondta, a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de az ország kőolajellátása zavartalan, és ez hosszabb távon is így lesz.