40 éve sugároz vérfagyasztó zajt a rejtélyes orosz rádió, ami Putyin csodafegyvere lehet a háborúban

A Buzzer néven ismert MDZhB rádió titkát máig nem sikerült megfejteni.

Az orosz MDZhB rádióadó állítólag 1982 óta sugároz, és ha lehet hinni a pletykáknak, akkor Szentpétervár mellett, egy mocsár közepén, egy rejtélyes, elhagyatottnak tűnő helyen van a központja. Azért olyan titokzatos az amúgy Buzzer néven is ismert adó, mert egész nap, megállás nélkül csak vérfagyasztó zajt sugároz, amit időnként megtör egy magasabb frekvenciájú hang is, és néhány naponta egy férfi, illetve egy nő furcsa, összefüggéstelen szavakat mondanak rajta oroszul.

Látszólag nincs semmi jelentősége a dolognak, de valami jóval veszélyesebbet rejthet a felszín – főleg annak tudatában, hogy a világon bárki hallgathatja az adót.

 

Állítólag az orosz hadsereg üzemelteti a Buzzert, de ezt sosem erősítették meg, főleg nem hivatalosan, bár ez nem meglepő. A szakértők szerint a sugárzott zajban nincs semmilyen értelmezhető információ, de ez nem azt jelenti, hogy nem fontos valamilyen szempontból – sőt, éppen ellenkezőleg: a háború alatt komoly stratégiai eszköz, fegyver lehet Putyin orosz elnök kezében.

Egyesek szerint egy úgynevezett „Dead Hand” eszköz a Buzzer, ami azt jelenti, hogy azért megy rajta folyamatosan zaj, mert ha valamilyen oknál fogva megszakad – legyen az akár például Putyin életjeleinek megszűnése, vagy esetleges nukleáris csapadék nyomai –, akkor automatikusan „válaszcsapást” küld a rendszer. Az oroszok nem egyszer fenyegetőztek már azzal, hogy ha veszítenek, akkor mindenki el fog bukni, így könnyen lehet, hogy valami hasonlóra, vagy pontosan erre gondoltak.

De ez csupán feltételezés, hiszen szinte semmit sem lehet tudni biztosan a Buzzerről. Az is elképzelhető, hogy valamilyen módon mégis van információtartalma a zajnak, és így kommunikálnak egymással világszerte az orosz ügynökök. De persze az is lehet, hogy tényleg semmi jelentősége nincs az egésznek, és csak belelátják az emberek a vészjósló dolgokat.

Januárban amúgy állítólag feltörték a Buzzer adását, és lejátszották Psy gigaslágerét, a „Gangnam Style”-t, illetve egy spektrumanalizáló kimutatta, hogy egy „troll face” mém is volt a jelek között – de persze nem sokáig tartott ez az „anomália”.

Itt lehet élőben hallgatni az MDZhB, vagyis a Buzzer adását: