Skip to content

Merkel Putyin társaságában jött rá, hogy már nincs elég hatalma

Merkel Putyin társaságában jött rá, hogy már nincs elég hatalma

A volt német kancellár 2021 nyarán már nem volt tényező saját elmondása szerint.

Interjút adott a Spiegelnek Angela Merkel volt német kancellár, amelyben megvédte saját, Oroszországgal szemben engedékeny politikáját. Beismerte ugyanakkor: nem volt már ereje befolyásolni Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseit.

A volt kancellár azt mondta, 2021 nyarán próbált olyan európai tárgyalásokat összehívni, amelyeken Putyin mellett Emmanuel Macron francia elnök is jelen van, de – saját bevallása szerint – nem volt már elég hatalma ahhoz, hogy megtegye, akkor ugyanis már minden vezető tudta, hogy nem fog újraindulni a kancellári címért.

Angela Merkel 2021 augusztusában utazott utoljára Moszkvába. A látogatásról azt mondta, érezte, hogy hatalmának leáldozott, Putyinnak pedig szerinte csak ez számít. A volt kancellár azt mondta, jelzésértékűnek tartja, hogy míg Putyin korábban négyszemközt tárgyalt vele, legutóbbi találkozásukkor már Szergej Lavrov külügyminiszter is jelen volt.

Merkel a 2014-es, Oroszország és Ukrajna között egy rövid időre tűzszünetet hozó minszki békéről azt mondta, hogy egyetlen célja volt: némi időt nyerni Ukrajnának ahhoz, hogy felkészüljön az önvédelemre. A tűzszünetet azt követően kötötték meg a felek, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok kikiáltották a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok elszakadását Ukrajnától, Oroszország pedig hivatalosan az ő kérésükre jelent meg először katonai szinten Ukrajnában azt követően, hogy szintén 2014-ben annektálták a Krímet.

A volt kancellár az interjúban kiemelte: nem bánta meg, hogy 2021-ben elköszönt vezetői posztjától, mivel úgy érzi, kormánya nem csupán az ukrán, hanem a moldáv, grúz, szír, valamint líbiai konfliktusokkal kapcsolatban sem tudott áttörést elérni. Hozzátette: mindegyik általa említett országban Oroszországnak is súlyos érintettsége van.


Szántó István


Related article