Griner és But – Fogolycsere Washington és Moszkva között
Viktor But, a feltételezett orosz fegyverkereskedő és Brittney Griner, a kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdasztár
Az Egyesült Államok és Oroszország fogolycserét hajtott végre, Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt Viktor But orosz fegyverkereskedőre cserélték. Nyolc hónapon belül ez a második fogolycsere a feszült viszony ellenére a két ország között.

Az orosz külügyminisztérium december 8-án a Telegramon publikált bejegyzésében közölte, hogy a cserére az Abu-Dzabi repülőtéren került sor. Amerikai tisztviselők még nem kommentálták hivatalosan a történteket, de a médiában megszellőztetett források szerint Griner már nincs orosz börtönben.

Joe Biden elnök sajtótájékoztatón megerősítette a cserét, hangsúlyozva, hogy Grinert „jogtalanul tartották őrizetben” egy oroszországi „kirakatpert” követően.

„Ezért a napért hosszú ideje dolgozunk” – mondta Biden.

„Biztonságban van, repülőn ül, hazafelé tart” – tette hozzá.

Más foglyok nem voltak részesei az egyezségnek, de Biden ígéretet tett arra, hogy továbbra is dolgozik azoknak az amerikai állampolgároknak az elengedéséért, akiket Oroszország az elmúlt években hosszú börtönbüntetésre ítélt.

Az Egyesült Államok Női Kosárlabda-szövetségének kétszeres olimpiai aranyérmese és hatszoros all-starja, a 32 éves Griner azóta volt orosz letartóztatásban, amióta a rendőrség közölte, hogy Oroszországban betiltott kannabiszolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak a poggyászában a moszkvai Seremetyjevói repülőtéren február 17-én.

Otthonról tért akkor vissza Oroszországba, ahol 2014 óta versenyzett. Augusztus 4-én kilenc év börtönbüntetésre ítélték.

A halál kereskedőjének nevezett But 25 éves börtönbüntetését töltötte az Egyesült Államokban fegyverkereskedelem miatt.