Több ismerősének is nagyon gyanús volt a magyar nő, aki most az ukrán idegenlégióban okozott botrányt

Több ismerősét is elértük annak a magyar nőnek, akit egy ukrajnai idegenlégióban elkövetett sikkasztással hoztak összefüggésbe, és akinek módszeréhez tartozik, hogy kamu banki igazolásokat küldözget, ha pedig forró lesz a lába alatt a talaj, odébbáll. Fajk Emese ugyanakkor magát áldozatnak tekinti és nem tud semmiféle vizsgálatról, amely ellene folyna.

Egymilliárd forint értékű segélyszállítmánynak veszett nyoma Ukrajnában még tavaly októberben. A Daily Mail ausztrál aloldalának értesülése szerint az ukrán biztonsági szolgálat azt gyanítja, hogy az adomány eltűnéséhez köze lehet egy Emese Fajk nevű nőnek.

Noha az ausztrál sajtó Fajkra mint „magyar származású” szélhámosra hivatkozik, a hvg360 információja szerint a Kolozsváron született 30 éves nő ténylegesen magyar állampolgár. A nemzetközi sajtó azért nevezi következetesen csalónak Fajkot, mert a nő két évvel ezelőtt a The Block című népszerű ausztrál televíziós valóságshow ingatlanárverésén 4,2 millió ausztrál dollárt ígért egy házért, ám végül nem fizetett, a vételár kifizetését hamis banki papírokkal próbálta igazolni. Amikor a nagy médiafigyelem miatt forró lett a lába alatt a talaj, elhagyta Ausztráliát.

„Kiválóan tud angolul, ez az egyik kulcsa a boldogulásának” – így jellemezte Fajk Emesét egy erdélyi ismerőse a hvg360-nak. Azt, hogy Fajk magyar állampolgár, a brit cégnyilvántartásból tudtuk meg. 2017-ben ugyanis a nő Anakin néven alapított egy tanácsadó céget az Egyesült Királyságban, az alapításhoz szükséges dokumentumokat magyar állampolgárként töltötte ki. Azt, hogy Fajk tökéletesen beszél angolul, szinte mindenki megjegyezte, aki valaha kapcsolatba került vele, köztük azok a magyarok is, akikkel már külföldön találkozott.

  • „Nagyon okos, értelmes hölgynek tűnt”

Néhány évvel ezelőtt Fajk egy londoni informatikai konferencián ismerkedett meg az egyik nagy játékipari cég – egyébként szintén erdélyi származású – akkori menedzserével, Szabó W. Péterrel. Utóbbi elmondása szerint Fajk ekkor azt állította neki, hogy egy kiberbiztonsággal foglalkozó, Anakin nevű tanácsadó cég alapítója és vezetője. „Nagyon okos, értelmes hölgynek tűnt, tökéletes angolsággal beszélt, és társalgási szinten meggyőző volt az informatikai ismeretanyaga is” – emlékezett vissza Szabó. Mint mondta, neki semmi oka nem volt kételkedni a nő szavaiban. Így például abban sem, hogy Fajk azt állította, az Anakinon keresztül az ENSZ-nek és az Apple-nek is dolgozik tanácsadóként.

Fajk olyannyira elnyerte a menedzser szimpátiáját, hogy 2018 áprilisában ennek az ismeretségnek köszönhetően került be az ismeretterjesztő előadásairól ismert TEDx konferencia marosvásárhelyi előadói közé, immár Emese Abigail Fayk néven.