Benjámin Netanjahu miniszterelnök új kormánya első biztonsági kabinet ülésén 2023. január 4. Fotó: Kobi Gideon (GPO)

ujkelet.live

Bassár Aszad szíriai elnök rezsimje szokatlan és szinte példátlan felhívást intézett Izraelhez, hogy segítséget kérjen az országot sújtó súlyos földrengést követően, jelentette a Ynet hírportál.

  • Miért fontos: Izrael ellenséges országnak tekinti Szíriát. A két ország között nincsenek diplomáciai kapcsolatok.
  • A véres polgárháború idején azonban az Izraeli Védelmi Erők nagyszabású humanitárius akciót hajtott végre a szíriai civilek megsegítésére.

Mit tudni

A kérés harmadik félen – Oroszországon – keresztül érkezett, miután Szíriában 783 halottat és több mint 1000 sebesültet okozott a földrengés.

  • A Bassár Aszad rezsimje alá tartozó területeken 383, a vele szemben álló lázadók ellenőrzése alatt álló területeken további 400 halálesetről számoltak be.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök délben megerősítette, hogy Izrael valóban segíteni fog Szíriának, valamint Törökországnak, hasonlóan több tucat országhoz, amelyek már felajánlották segítségüket az éjszaka este és délben a földrengésekkel leginkább sújtott két országnak.

„A török kormány kérésére elrendeltem, küldjünk kutató, mentő- és orvosi segítségnyújtó csapatokat” – mondta Netanjahu. ,,Kérés érkezett [segítségért] a szíriai földrengés sérültjeinek is, ezért elrendeltem, hogy ebben is intézkedjenek”.

  • Izrael azt tervezi, hogy sátrakat, gyógyszereket és takarókat küld Szíriába, a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint.

,,Diplomáciai úton humanitárius segélyt kértek Szíriának, és én jóváhagytam. Feltételezem, hogy ez a közeljövőben megtörténik” – mondta Netanjahu a Likud frakció ülésén.

  • Egy magas rangú diplomáciai tisztviselő azt mondta a Ynet-nek, hogy amennyiben a szíriai rezsim sérültek Izraelbe szállítását kéri kezelés céljából– Jeruzsálemben pozitívan fognak reagálni.
  • Törökországgal ellentétben Izrael nem nem küld delegációt Szíria területére a segítség részeként.

Igen, de: A Recep Tayyip Erdogan török elnök rezsimjéhez köthető Al-Watan szíriai lap jelentése szerint Damaszkusz nem kérte Izrael segítségét.

  • Szerintük a kérés ,,teljesen alaptalan, és Netanjahu propagandakampányának része”.
  • A források gúnyolódtak is egy sort: ,,Hogyan kérne Szíria segítséget egy olyan entitástól, amely évtizedek és az elmúlt évek során szíriaiakat gyilkolt, és részt vett a meggyilkolásukban?”

Az oroszok is tagadnak: A Kreml egyik tisztviselője azt állította a Kan-nal folytatott beszélgetésében, hogy nem igaz az izraeli segélyre vonatkozó kérelem.

,,Nem kértünk Izraeltől segélyt, a sajátunkat küldtük Szíriának” – állította ugyanez a forrás.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, a Polgárvédelmi Parancsnokság kutató-mentő küldöttségét készül Törökországba küldeni.

„A biztonsági erők készek minden szükséges segítséget felajánlani” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter közleményében, megjegyezve, hogy az izraeli mentőcsapatok „az évek során rengeteg tapasztalatot halmoztak fel a katasztrófa sújtotta területek kezelésében és az életmentés küldetésében”.

Az Izraeli Védelmi Erők küldöttsége este indul Törökországba az “Olajágak” kódnevű akció keretében. A kutató-mentő csapat már úton van.

Törökországban és Szíriában a halálos áldozatok együttes száma 1904-re emelkedett a térségben az elmúlt közel egy évszázad legerősebb földrengése után.

  • A török segélyszolgálatok szerint legalább 1121 ember halt meg a 7,8-as erősségű földrengésben, és további 783-an haltak meg Szíriában, ami 1904-re teszi az áldozatok számát.

Szíria

Szíriában különösen nagy aggodalomra ad okot annak a négymillió szíriai menekültnek a sorsa, akik a lázadók által ellenőrzött területeken élnek Szíria északnyugati részén, ahová a polgárháború idején Aszad diktátor elől menekültek.

A “Fehér Sisakos” szervezet segíti a mentési munkákat a lázadó területeken.

,,Versenyt futunk az idővel, hogy megmentsük a csapdába esett emberek életét. Még ha kimerültek is a csapataink, nincs időnk pihenni” – mondta Raad Faresz, a szervezet tagja.

Elmondása szerint a szíriai és orosz hadsereg évek óta tartó bombázása miatt a környéken sok épület már eleve romos volt, és könnyen összeomlott, amint megremegett a talaj.

,,Most legalább senki nem fog minket bombázni munka közben” – mondta.

Izrael segít

Az izraeli hadsereg gyakran az elsők közötti ország, amely humanitárius delegációt küld a természeti katasztrófák által sújtott országoknak.

Az izraeli katasztrófaelhárítási küldöttségek segítséget nyújtottak 1999-ben egy földrengést követően Törökországban, Haitiban 2010-ben, a 2013-as Fülöp-szigeteki tájfunt, a 2015-ös nepáli és a 2017-es mexikói és a 2019-es albániai földrengést követően.

2016-van az Egyesült Nemzetek Egészségügyi Világszervezete megállapította, hogy Izrael rendelkezik a világ legjobb sürgősségi orvosi csoportjával.