Itamar Ben-Gvir képviselő, a holokauszt áldozatok nevének felolvasása közben a Kneszetben 2021. április 8. Fotó: Kneszet TV képernyőfotó

ujkelet.live

Az új fegyvertartási engedélyek száma megugrott a múlt hónap végén Jeruzsálemben történt halálos terrortámadás és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ezt követő parancsát követően, hogy gyorsítsák fel az eljárást.

Számokban: Az elmúlt hónapban a szokásosnál körülbelül ötször annyi fegyvertartási engedélyt adtak ki – jelentette kedden a Walla híroldal.

  • A minisztérium egy nap alatt 408 engedélyt adott ki.
  • A cél a havi 2000 körüliről 10 000-re emelni az engedélyek számát.
  • A Nemzetbiztonsági Minisztérium Lőfegyver-engedélyezési Főosztálya mintegy 9000 engedélykérelmen dolgozik.
  • A jelentés szerint az engedélyek kiadása átlagosan 75%-kal gyorsabb, a várakozási idő körülbelül 45 nap.

Előzmény: Ben-Gvir utasította a minisztériumot, hogy a sürgősségi eljárások szerint dolgozzon a folyamat felgyorsítása érdekében ez év májusáig, hosszabb munkaidővel és több alkalmazottat bevonásával.

,,A civilek személyes biztonságérzete csökkent az elmúlt években, ezért intézkedtem annak érdekében, hogy fokozzam a fegyverek számát az utcákon, hogy valós időben emberéleteket lehessen menteni” – mondta Ben-Gvir.

A nagy kép

Izraelben viszonylag szigorúak a lőfegyvertartási szabályok, és általában csak azoknak adnak fegyvert, akik fokozott biztonságra szorulnak munkájukban vagy mindennapi életükben. A polgárok szinte minden esetben csak egy fegyvert és csak 50 golyót birtokolhatnak egy adott időpontban.

Számokban: A Nemzetbiztonsági Minisztérium múlt hétfőn közzétett adatai szerint 2022-ben 42 236 kérelmet nyújtottak be, rekordot döntve.

  • A kérelmek számának növekedését a 2021. májusi zsidó-arab faji zavargásokhoz kötik, melyekre a vegyes lakosú izraeli városokban került sor a gázai Hamász terrorszervezettel vívott 11 napig tartó harcok idején.

A tavaly benyújtott kérelmek esetében 10 986 engedélyt adtak ki, 4 404 pedig feltételes jóváhagyást kapott. További 17 373 kérvény volt vizsgálát alatt, 10 773-an vártak interjúra, és 6600-nál hiányoztak papírok. Emellett 9256 kérelem elutasításra került.

Ellene szól: Az izraeli Polgári Jogok Szövetségének adatai szerint 2019 és 2021 között 32 lőfegyverrel meggyilkolt nő közül kilencet fegyvertartási engedéllyel rendelkező ölt meg.

  • Éves viszonylatban az öngyilkosságok körülbelül 11%-át lőfegyverrel követik el.
  • A szövetség vasárnap kiadott jelentésében arra figyelmeztetett, hogy „a növekvő túlzott fegyverkezés aláássa a polgári biztonságot, és bizonyított károkat okoz”.
  • A közlemény szerint „nincs tényszerű alapja annak az állításnak, hogy a polgári fegyverviselés kiterjesztése növeli a biztonságot”, hivatkozva a minisztérium adataira, miszerint a 2018 és 2020 közötti 264 terrorcselekmény közül az esetek mindössze 5%-ában volt érintett fegyveres civil vagy biztonsági őr.
  • A legtöbb terrorcselekmény Júdea és Szamáriában történt, ahol civilek eddig is igényelhetnek engedélyt.