Skip to content

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amely Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be Szerző: Kéfer Ádám • 6 órája

Észak-Korea szombaton újabb ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé – erősítette meg a dél-koreai vezérkari főnökség és a japán parti őrség egyaránt.

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amely Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amely Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be© Technológia: Index.hu

Azt egyelőre nem tudni, a rakéta milyen röptávot írt le. A szombati volt Észak-Korea első rakétatesztelése azóta, hogy január elsején egy rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki.

Azóta a Japán miniszterelnök Kisida FUMIO közölte, hogy a rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül landolt, Hokkaidó északi főszigetétől nyugatra.

A japán védelmi minisztérium szerint a rakéta 5700 kilométeres magasságot ért el, és mintegy 900 kilométert repült. A rakétát helyi idő szerint szombaton 17 óra 22 perc körül indították Phenjan Szunan körzetéből – közölte CNN. Japán tisztviselők szerint a rakéta több mint 60 percig repült.

Phenjan pénteken „példátlanul” súlyos válaszlépésekkel fenyegetett az esetben, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok valóban megtartja a péntek napközben bejelentett, 11 napos közös hadgyakorlatát. Ennek előkészületeit már a jövő hétre ígérték.

A gyakorlat részeként szerdán az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban tartanak csúcsértekezletet. A szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint itt arra az esetre is kidolgoznak katonai és polgárvédelmi forgatókönyvet, ha Phenjan egyszer valóban atomfegyvert vetne be.

Észak-Korea tavaly rekordszámban, 37 alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Észak-Korea szerdán tartotta széles körben várt éjszakai katonai parádéját Phenjanban a hadsereg megalapításának 75. évfordulója alkalmából. Kim Dzsongun a lányával együtt vett részt a parádén, akit széles körben lehetséges utódjának tartanak.


Szántó István


Related article

Tisztújítást tartott az LMP

Az LMP- Magyarország Zöld Pártja, vasárnapi 50. kongresszusán tartott tisztújításán társelnöknek Schmuck Erzsébetet és Kanász-Nagy Mátét választotta. Az országos elnökség titkára Ungár Péter...

0 Comment

Dallamos KÉK-karácsony

  2020. 12. 18., p – 14:34 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Jelentem, Horváth Richárd r. főtörzsőrmester a „A piros az tilos” dal után újabb...

0 Comment

Ezt már olvasta?

No Image