Súlyos diplomáciai incidens: Az izraeli delegáció tagjait kirúgták az Afrikai Unió csúcstalálkozójáról

 

Sáron Bar-lit, a Külügyminisztérium Afrikáért felelős főigazgató-helyettesét és az izraeli delegáció többi tagját szombat reggel kirúgták az Afrikai Unió addisz-abebai megnyitó ceremóniájáról, amelyen Izrael megfigyelőként vett részt, jelentette a Walla hírportál.

Miért fontos

Ez rendkívül szokatlan esemény egy nemzetközi összejövetelen, és nagyon súlyos diplomáciai incidens.

Mi történt

A rendezvény megnyitóján a biztonsági személyzet az izraeli delegáció tagjaihoz ment, és felszólította őket, hogy hagyják el a csarnokot.

A külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint a delegáció tagjai tudomást szereztek arról, hogy Dél-Afrika és Algéria áll a lépés hátterében.

Mit mondanak

,,Izrael súlyosnak tekint az incidenst, amelyben Sáron Bar-Li afrikai nagykövetet eltávolították az Afrikai Unió csarnokából, annak ellenére, hogy akkreditált megfigyelői státusza volt belépőkártyákkal” – mondta Lior Hajat, a minisztérium szóvivője.

„Szomorú látni, hogy az Afrikai Uniót néhány szélsőséges ország, például Algéria és Dél-Afrika túszul ejtette, gyűlölettől vezérelve és Irán kontrollja alatt” – mondta Hajat.

„Felszólítjuk az afrikai országokat, hogy álljanak ki ezekkel a lépésekkel szemben, amelyek ártanak magának az Afrikai Unió szervezetének és az egész kontinensnek” – mondta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Háttér

Izrael megfigyelői státuszának kérdése mély viszályt vált ki az 55 tagú blokkban.

A tavalyi csúcson felfüggesztették a témában folyó vitát, hogy elkerüljék az Unióban példátlan szakadást okozó szavazást.

Ehelyett bizottságot hoztak létre, amelynek az idei csúcstalálkozón kellett volna prezentálnia ajánlásait.