A miskolci zsidó hitközség baráti köre, amely az izraelita hitközség Déryné / Kazinczy utcai helyiségében tartja rendezvényeit, egy előadásra invitálta meg a miskolci főépítészt. Szívesen elfogadtam a meghívást.

A néhány hete egy kedd délutánon lezajlott esemény sok érdeklődőt vonzott, amint arról az egyik szervező, Szántó István is beszámolt internetes oldalán: Vendégünk volt Szunyogh László, Miskolc város főépítésze – láthattuk Kerényi László dokumentumfilmes alkotását, a miskolci zsidóságról – ismét találkozott a múzeum baráti köre

Amint a fenti címből kiderül, a program másik fontos eleme Kerényi László rendkívül érdekes és szívhez szóló filmalkotása volt, amelyet ez alkalommal is jól esett megnézni. A vetítéssel indult egyébként az est, mivel a saját előadásomhoz szépen előkészített Powerpoint-vetítést nem sikerült „megszólaltatnunk”, a technika ördöge kifogott rajtunk – így csak saját ékesszólásommal tudtam, képek híján, illusztrálni az ismertetni kívánt témát. Ez pedig nem volt más, mint a miskolci zsidó örökség és emlékezet ügye. Annak is elsősorban az építészeti-városépítési vonatkozásai. A városháza főépítészi kabinetje már jóideje dolgozik egy olyan anyag összeállításán, amely városunk, azon belül is elsősorban a belváros minden olyan pontját, építményét, emlékhelyét dokumentálni hivatott, amelynek történetéhez zsidó polgárok munkája kötődött-kötödik. Mert ők építették, tervezték, lakták, üzemeltették, fejlesztették, és így tovább. Akikre és amikre érdemes lesz mindig emlékezni. Erre a készülő adatbázisra pedig az önkormányzat egy komoly programot is szeretne építeni a közeljövőben.

Hogy tehát mi mindenről tudtam jelen állás szerint beszámolni, azt az alábbi (amatőr) videófelvétel megmutatja. Továbbá a Powerpoint-vetítés is külön megtekinthető.