Orosz harci gép semmisített meg egy 56 millió dolláros amerikai drónt a Fekete-tenger felett

Két Szu-27 típusú orosz harci repülőgép elfogott egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger felett, és egyikük megütötte a drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült – közölte kedden az amerikai hadsereg. /Bővített hír./ MQ-9 Reaper Afganisztánban (fotó: Leslie Pratt / U.S. Air Force) “MQ-9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett” – tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka. Hozzátette: a felelőtlen eljárás kis híján mindkét légi jármű vesztét okozta. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője “veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak” nevezte az elfogást, amelyre elmondása szerint volt már ugyan példa, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön. “Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó” – mondta. A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, “hogy kifejezze aggodalmát emiatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”. Hozzátette: az incidensről Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága közleményében leírta, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu-27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott. A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe. Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről. 56 millió dollár A military.com tudósítása további részleteket is megosztott a közleményből, amelyben a tábornok úgy fogalmazott, hogy az orosz repülőgép-vezetők agresszív fellépése veszélyes, félrekalkulációhoz és nem szándékos eszkalációhoz vezethet. “Az oroszok e nem biztonságos és szakszerűtlen cselekedete majdnem mindkét repülőgép lezuhanását okozta” – mondta Hecker a közleményben. “Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is a nemzetközi légtérben tevékenykednek, és felszólítjuk az oroszokat, hogy viselkedjenek professzionálisan és biztonságosan”. Azt is megjegyzi a tudósítás, hogy egy MQ-9-es ára a légierő adatlapja szerint 56 millió dollár fölött van.

Frissítés: Moszkva szerint nem ők okozták a drón pusztulását Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant. A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele. “Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött” – közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását. “A vadászgépek nem használták a fegyvereiket, nem kerültek a drónnal érintkezésbe, és akadálytalanul visszatértek a támaszpontjukra” – áll a tárca közleményében. (De akár azt is mondhatták volna stílusosan, hogy a két vadászgépet nem az ő pilótáik, hanem egy oroszbarát csoport vezette, a védelmi minisztérium tudta nélkül, elvégre Amerika is ezt mondja a gázvezeték-robbantásról – a szerk.) Az orosz védelmi minisztérium szerint a drón kikapcsolt transzponderekkel (radar-válaszjeladókkal) repült, és megsértette a Moszkva által különleges ukrajnai hadműveletnek nevezett invázió során ideiglenes használatra létesített légtér-övezetet, ezért indult meg az elfogása. A tárca szerint az orosz hadműveletekhez létrehozott övezetről a nemzetközi normáknak megfelelően értesítették a nemzetközi légtér használóit. Az orosz minisztérium szerint a drónt a Krím félsziget övezetében fedezték fel, és az Oroszoroszági Föderáció határai felé haladt.

2. frissítés: orosz nagykövet: nem akarunk konfliktust az Egyesült Államokkal Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal – jelentette ki az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet kedden, miután a Fekete-tenger fölött történt incidens után bekérették a washingtoni külügyminisztériumba. Anatolij Antonov az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával, Karen Donfrieddel folytatott mintegy félórás megbeszélést, ami után úgy fogalmazott, hogy számára konstruktívnak tűnt az egyeztetés, amelynek során az amerikai fél is elmondta aggályait. “Jobban szeretnénk nem teremteni olyan helyzetet, amely nem szándékolt összeütközéseket és nem szándékolt incidenseket eredményez” – mondta az orosz diplomata. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az övezetet, ahol az incidens történt, különleges katonai műveleti zónává minősítette, és annak elkerülését kérte.