Piroska és a farkas – kulák  e az orvgyilkos – tétel a vadászvizsgán a négylábúak megkülönböztetése

 

 

Esküszöm, őszintén megrendültem a svájci farkas tragédiáján. Szomorú, elkeserítő, hogy a szerencsétlen négylábú egy még számára teljesen ismeretlen nőstény párja miatt képes volt ezer kilométert kutyagolni. Erdőn, mezőn-határokon át, a csodálatos svájci hegyekből egészen Borsodig ment, hogy szerelmét meglelje.  Majd egyszer csak szembe találta magát egy helyi földbirtokossal – kulák lehetett a gyilkosa – aki szemrevételezés nélkül lepuffantotta.

Nem tudom ki lehetett az illető, de kollégáim már pedzegetik, név szerint. Könnyű megtalálni, hiszen mifelénk nem olyan sok erdőbirtok tulajdonos vadászik. Nem lennék a helyébe. Egy ország, egy világ közvéleményével szembe menni nem ildomos. Ráadásul vizsgázott vadász létére még meg is kocsikáztatta a jeladóval felszerelt tetemet. Nagy butaság volt, ezen bukott meg a farkas gyilkos.

Legyen, az elkövető bárki ezért meglakol. A bíróságon hiába mondja, hogy a Piroska és a farkas klasszikus meséjén nőtt fel. S úgy emlékszik, a gonosz farkas megzabálta a nagyit, és ha az éber vadász nem jön, idejében Piroskát is bekapja vagy a nagymama ágyába csalogatva megrontja. Mentegetőzhet, hogy csak a kötelességét teljesítette, ránézésre a félhomályos erdőben egy egyszerű kóbor kutyának hitte. Szerintem ez a verzió még jobban felbőszíti a magyarokat, hiszen egy normális tisztességes vadász nem fog puskát, nem céloz az ember leghűségesebb barátjára. Vaktában.

 

Hogy lesz e  ebből egy újabb diplomácia botrány, hogyan reagálnak, a svájciak a farkasuk elvesztésére még nem tudom, csak találgatom. Esetleg befagyasztják a magyar földbirtokosok titkos bankszámláit vagy kitiltják a mi vadjainkat az összes kantonból. Bármi megeshet. Még az is, hogy miközben gyermekeket bombáznak és a katonák egymás fejét nyisszantják le a kamerák előtt a szomszédunkban, jó nekünk, mert mi e közben egy jobb sorsra érdemes farkast gyászolunk.  Nemzetközi méretekben. Tényleg jó nekünk, mert ez a szörnyűség jelzi, hogy a védett állatok iránti szolidaritás az európai háború ellenére is létezik. Már csak minket-kétlábúakat kellene a kihalóban lévő védett fajok közé besuvasztani.

Zalatnay Cini állatvédő is megszólalt, hogy ha találkozna, az orvvadásszal felpofozná. Közben neves celebek és másodosztályú politikusok is követelik, a farkas gyilkost letöltendő börtönre ítéljék. Ez viszont már engem személy szerint kifejezetten zavar.  Felőlem akár szemet szemért alapon le is vadászhatnák a svájciak. Ám, hogy a közvélemény vagy politikusok tippeket utasításokat sugalljanak az állítólag független bíróságnak, a bűnüldözőknek az már egy kicsit necces.

Tudomásom szerint törvény szabályozza a védett állatok eszmei értékét és az orvvadászat, a védett állatok kilövéséért járó büntetési tételek alsó felső határa be van kalibrálva. Most már csak az a kérdés, hogy a törvényszéki tanács tagjai mennyire állatbarátok, természetvédők és hat e rájuk a közvélemény felzúdulása…