Mi lehet a susmusolás mögött – a bíróság hiába kérte a hiányzó rendőrségi felvételt – az informatikus nem találta fontosnak, lényegesnek

Az idéző jelben lévő leirat a bírósági anyagból.

“Hiv.szám: 05010/5435-33/2017.bü.

A Miskolci Járásbíróság a hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt Szántó István ellen
folyamatban lévő büntetőügyében megkeresi a nyomozóhatóságot a következők iránt:
A nyomozati iratok közt elfekvő jegyzőkönyv szerint 2018. január 09. napján a Szántó István
gyanúsított és 2. számú tanú között elrendelt szembesítés során – védői indítványra – a
nyomozóhatóság elrendelte a szembesítés kamerafelvételen történő rögzítését a rendőrség
gyermekmeghallgató helyiségében.”

Ha érdekli Önöket  egy érdekes krimi, olyan hétköznapi, lokális akkor ezt tessék elolvasni. Semmi politika, semmi személyeskedés csak olyan kúriozum, magyarázat arra, hogy mi minden furcsaság eshet meg egy ember életében. A fenti levelet az ellenem eljáró kedves bírónő fogalmazta meg, miután észrevettük a nyomozó mókuskázás gyanújába keveredik. Nem elég, hogy minden általa fellelt tanú mellettem szól, kénytelen ezeket a vallomásokat is rögzíteni, de neki olyanokra van szüksége, amelyek engem rágalmaznak.  Rendel is két felbujtott tanút , kitől mástól mint a miskolci önkormányzati rendészet igazgatójától. Névszerint, két védett, névtelen tanút bújttatnak fel, mára már elárulhatom Soltész Edina és Petroczi Attila vállalják ezt a nemes missziót. Az első szembesítés során a postás sportember bakizik – elszólja magát, őt felkérték tanúnak.  Az ügyvédem kérte, rögzítsük, a rendőrnő ő bizony ezt nem hallotta. Végül kikötünk a gyermekmeghallgató szobában, amely be van kamerázva, ott már körülményesebb trükközni. Amit mondtunk az jegyzőkönyvbe kerül. Itt észleljük, a rendőrnő és a tanú között nincs meg a szükséges szinkron, nem mindig azt kopogja a gépébe,  amit mindannyian hallunk. Majd eljön az a pillanat, amikor nekünk sicc, ki kell menni a szobából, de a bátor névtelen tanút visszahívja. Nem kell nagy észlénynek lenni, de amikor megkapjuk a felvétel lemezeit, kiderül 37 perces rész hiányzik. Az a rész, amelyen a rendőrnő bezárkózik a kettes számú tanúval és feltehetően korrigálják azokat azt,  amelyen nem egyezik a szöveg a prekoncepcióval. Nyílván egyikőjük sem volt járatos ennek a speciális helyiségnek a működési rendszerével, nem tudták itt a felvétel az ajtó nyításától a csukásig megy a felvétel. Gondoltam, ha már nem nézhetem meg a súgdolózást, az ügyészség vagy a bírónő csak kíváncsi erre .  Meggyőzte az ügyvédem, lám folytatom azt a levelet amelyet végül csak elküldtek a rendőrségre. Sok értelme persze nem volt.

“A bírósági tárgyaláson megtekintett kamerafelvételen szereplő időpontok szerint – melyek valós
időszerűségéhez nem fér kétség – 16:10-kor a kihallgató nyomozó szünetet rendelt el, ekkor a
vádlott és meghatalmazott védője elhagyta a meghallgató helyiséget, azonban a 2.számú tanú bent
maradt a nyomozóval. A felvétel 16.55-kor folytatódik, amin az látszik, hogy a meghallgató
helyiségbe belép a vádlott, a védő és 2. számú tanú.
A bíróság felhívja a nyomozóhatóságot, hogy amennyiben még rendelkezésre áll a teljes
kamerafelvétel, a hiányzó 45 perc anyagát CD/DVD adathordozón a bíróságnak 15 napon belül
megküldeni szíveskedjen.
Amennyiben a felvétel már nincs meg, úgy ennek az okát szíveskedjék közölni.
Miskolc, 2020. július 02.
Dr. Tőzsér Ildikó s.k.”

Igen ennyi a bírósági levél. Sajnos a rendőrség válasza titkos, de az ítélet indoklásában csak szóbakerül – a rendőrnő nem vitatja, hiányzik egy tetemes részlet, de ő nem hibáztatható. Elmondása szerint a mentést a rendőrségi informatikusra bízta, azzal az utasítással, csak az ügy szempontjából lényeges részeket másolja ki. Szerintem, tehát akkor és most is csak meg lehet az a felvétel, az a  részlet, amelyet a rendszergazda szerint nem olyan fontos, számomra viszont lényeges mentőkörülmény lehet.  Most ahogyan próbálom végig gondolni, azt a sok törvénytelenséget, amelyet az ügyemben simán elkövettek, kezdem azt hinni, a rendőrségi rendszergazdák az igazi császárok. Például az esetemben is egy ilyen informatikus véleménye alapján zajlik a nyomozás.  Hogy a rendőrnőt nem érdekli ,  mi is zajlott ott kettesben azt elhiszem, mivel maga csak emlékezik rá. A bíróság meg az ügyészség emberei pedig  úgy is elhiszik, szóbeli bemondásra, hogy a hiányzó felvétel ki lett vágva, eltünt és kész. Vége. a gyanúsított meg kussoljon.

Petroci a tanú, a jókedvű , vidám,  kettes számú. Nos végül a vallomását a törvényszéken kizárták, a bíróság mégis kimentette – igen nem fel  – hanem ki a rágalmazás vétsége alól. Még arra sem méltatták, hogy beidézzék, szembesítsék velem.  Kár.  Ezzel még nincsen vége az ügynek. Mot éppen a támadóm, a tanú ismerőse levélben tudatta, csak mi hárman tudjuk mi történt ott.  Tehát ez a tanú sem fér bele a csapatba. Sőt, a valamikori bátor rendész azzal is eldicsekedettt, megtámadásom után a vezetője egy ebédre invitálta. Olcsó motiváció….

Bocsánat , nincsen vége.

Ugyanis az esetemben, a rendészek támadásáról készült egy eredeti felvétel, a szemközti mélygarázs külső kameráján át.  Magam követeltem ki a lementését. Azzal a megjegyzéssel, hogy egy órás rátartással vegyék át.  Éppen a szokásos négynaponként esedékes frissités előtt csak kiment egy rendőrségi informatikus, aki eleget tett a kérésnek. Részben. A kronologiai jelzést lebutitotta és állítólag az eseményeket követő félóra már nem fért rá az adathordózóra.  Hogy miért maradt ez le, s mi lehetett rajta, ha érdekli Önöket legközelebb elmesélem. Csuda izgi képsorok, de óvatosságból nem árulom el, hiszen a mélygarázsban dolgozók szerencsére megőrizték.

Aprópó, a bíróságon kértük a rendőrségi rendszergazda meghallgatását. Hiába.