A fiatalkori elhízásnak is köze lehet az időskori prosztatarákhoz

Dr. Marisa da Silva – Fotó: Lund University

Az ír fővárosban, Dublinban megrendezett 30. Európai Elhízástudományi Kongresszuson mutatták be azt a svéd tanulmányt, amely a fiatalkori elhízás és a prosztatarák lehetséges összefüggéseit volt hivatott feltárni. Azt találták, hogy a stabil testsúlyúakhoz képest a növekvő testsúllyal élőknek nagyobb volt a kockázata arra, hogy életük későbbi szakaszában agresszív prosztatarák alakul ki náluk, illetve nagyobb volt az emiatti elhalálozás kockázata is. További elemzések kimutatták, hogy ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a 17 és 29 éves koruk között hízó férfiak kockázata jelentősen megnőtt.

Az adatokat a Svédországban 1963 és 2014 között futó „Elhízás és Betegségek Kialakulása” tanulmány részeként elemezték. A kutatók olyan svéd férfiak adatait elemezték, akiknek 17 és 60 éves koruk között legalább háromszor megmérték a testsúlyát. Összesen több mint 250 ezer férfi adataival dolgoztak.

– A prosztatarák egyéb kockázati tényezői, mint a növekvő életkor, a betegség családi előzményei és számos genetikai jellemző nem változtathatók, ezért „létfontosságú” a változtatható kockázati tényezők azonosítása – mondta a kutatást vezető Marisa da Silva, a Malmöben található Lund Egyetem transzlációs orvostudományi tanszékének munkatársa.

Forrás: Lund University, The Guardian