„A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint körülbelül 200 ezer hétvégi ház, nyaraló, üdülő van Magyarországon. Az Idohaz.org oldalon azokat a segítésre nyitott tulajdonosokat szeretnénk össze- fogni, akik bizonyos időközönként, ingyen, rövid időre felajánlják ingatlanjukat az érintett családok számára, hogy azok értékes időt töltsenek együtt, kicsit elszakadva a hétköznapok valóságától, közös élményekkel és pillanatokkal gazdagodva” – olvasható a kezdeményezés indoklása a honlapon.

A weboldalon nemcsak felajánlást lehet tenni, hanem a rászorulók számára igényelni is itt lehet szállást. Évente egy alkalommal bárki jogosult, akinél életkorlátozó, krónikus betegséget diagnosztizáltak. Az online űrlapot a beteg személy vagy egy családtag is kitöltheti, a diagnózist orvosi és kórházi dokumentumokkal kell igazolni. Nincs regisztrációs, lemondási vagy takarítási díj, sem idegenforgalmi adó. A tartózkodás hossza legalább 2 éjszaka, legfeljebb 6 éjszaka lehet. Mivel a tulajdonosok önként ajánlják fel ingatlanukat egy jó cél érdekében, ezért nyomatékosan kérik, hogy a vendégek gondosan használják a szállást és távozás előtt takarítsák ki. Az utazás és az étkezés költségeit a vendégek fizetik maguknak. Pozitív elbírálás után az aktuálisan rendelkezésre álló ingatlanok listáját megküldik a szállást kérvényező családnak, akik eldönthetik, hogy számukra van-e megfelelő ajánlat a következő 2 hónapban a távolság, az időpont, a feltételek szempontjából.

Az Idohaz.org adatbázisban cikkünk megjelenésekor mintegy ötven hétvégi ház, nyaraló, üdülő található az ország különböző pontjain, de azon dolgoznak, hogy minél többeket bevonjanak a kezdeményezésbe, amely révén minél többeknek nyújthatnak segítséget is.