Miért nem műtenek meg minden rákbeteget azonnal?

A műtét előtti (szakszóval neoadjuváns) onkológiai gyógyszeres terápiának több hozadéka is lehet. Például csökkenhet az elsődleges daganat mérete, ezáltal kisebb kiterjedésű, kevésbé megterhelő operációra, nagyobb arányú szervmegtartó beavatkozásra nyílhat lehetőség, illetve az esetek egy részében operálhatóvá válhat a felfedezéskor nem műthetőnek ítélt beteg is. Fontos az is, hogy korábban éri a daganatsejteket az egész szervezetre ható daganatpusztító kezelés, ezáltal csökkenhet a későbbi helyi vagy regionális kiújulás, illetve áttétképződés kockázata is.

A mellrákban, tüdőrákban, végbélrákban, más emésztőszervi vagy fej-nyaki daganatokban, illetve egyre több más daganattípusban is alkalmazott neoadjuváns kezelések előnyére írják azt is, hogy mivel ekkor még bent van az elsődlegesen kimutatott tumor a szervezetben, azon objektíven látható, lemérhető, hogy mennyire hatásos ellene az adott onkológiai gyógyszer. A műtét eredményességét javító kezelés nemcsak gyógyszeres terápia lehet, hanem olykor sugárkezelés is. Ugyanakkor a neoadjuváns kezelések előnyei ellenére sem minden esetben van szükség ilyen előkezelésre, erről mindenkinél személyre szabottan dönt az onkoteam, ahol számos szakorvos többféle nézőpontból értékeli az esetet.

A Rákgyógyítás Magazin ír a mellékhatások csökkentésének lehetőségeiről és a túlzott vitaminfogyasztás lehetséges árnyoldaláról is. A tudományos ismeretterjesztő cikkeken túl több reményt adó riport is olvasható. Például egy betegtörténet a tüdőrákból való teljes gyógyulásról. Vagy egy másik arról, miként tett valakit kiegyensúlyozottabb emberré az, hogy keresztülment a mellrákon. Szintén tanulságos az interjú, amelyben egy évtizedek óta a daganatos betegeket segítő pszichiáter szakorvos avat be abba, hogyan vészelte át, amikor nála fedezték fel a mellrákot.

A ingyenes lap 15 ezer példányban eljut országszerte a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság.

A lapszám minden cikke immár online is szabadon elérhető: Rákgyógyítás Magazin 2023/2.